0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bertel Haarder bliver ny formand for Det Kongelige Teater

Den forhenværende Venstre-minister afløser Lisbeth Knudsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangeårig minister og Venstre-nestor Bertel Haarder bliver ny bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater.

Det meddeler Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed står det klart, at teatrets hidtidige bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, der har siddet på posten siden 2016, ikke bliver forlænget.

»Man finder ikke nogen med mere politisk erfaring end Bertel Haarder – og næppe nogen med mere dybfølt respekt og forståelse for kulturen. Det, kombineret med hans evne til – helt i Grundtvigs oplysningsånd - at bygge bro mellem finkultur og det folkelige, gør ham til et helt oplagt valg til formand for Det Kongelige Teater«, siger fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen.

»Vi har fået samlet et erfarent, alsidigt og slagkraftigt hold, hvis styrke er, at de repræsenterer alle kroge og lag i samfundet. De bliver vigtige ambassadører for teateret. Samtidig vil jeg også sige Lisbeth Knudsen og den afgående bestyrelse tak for en stor indsats de sidste fire år«.

Blandt de andre nye ansigter i bestyrelsen finder man også Gitte Ørskou fra Moderna Museet i Stockholm, filminstruktør May el-Toukhy bag ’Dronningen’ med Trine Dyrholm i hovedrollen, teaterchef Kitte Wagner fra Malmö Stadsteater og forbundsformand Per Christensen fra 3F.

Hele Danmarks Teater

Bertel Haarder var kulturminister fra 2015 til 2016, inden han med indlemmelsen af Liberal Alliance og Konservative i den blå regeringsfold, til sin egen utilfredshed blev forvist fra kontoret ved Frederiksholms Kanal til fordel for Mette Bock (LA).

»Teateroplevelser er en vigtig del af mit liv, og jeg har intet højere ønske end at endnu flere unge og gamle skal få adgang til og oplevelser på de tre store scener. Jeg vil lægge mig i selen for, at Det Kongelige Teater i endnu højere grad bliver hele Danmarks teater«, siger Bertel Haarder i pressemeddelelsen.

»Jeg er samtidig glad for at træde til på et tidspunkt, hvor omprioriteringsbidraget ophører, og jeg ser med stor forventning frem til samarbejdet med teaterchef Kasper Holten og hans medarbejdere«.

Bertel Haarder er i dag formand for Folketingets kulturudvalg. Han trækker sig ikke som folkevalgt, oplyser han til Politiken.

»Nej, jeg træder ikke ud af Folketinget, men jeg vil i visse tilfælde erklære mig inhabil som formand for Kulturudvalget. Når der behandles sager, som vedrører Det Kongelige Teater, kan jeg ikke sidde i formandsstolen. Det siger sig selv«.