Forleden stødte jeg ind i en lille gruppe unge mennesker foran Odense Rådhus. De talte i megafon, bar bannere, drak dåseøl og sang: »Kringsat af fjender«. En fin lille klimademonstration med front mod den fynske hovedstads magtcentrum. Men lille, det var den godt nok. 30-40 stykker har der vel været. Jeg kunne ikke undgå at undre mig over, at der ikke var troppet flere op. Det var endda godt vejr.
For der går jo ikke en dag, uden man i et medie kan læse om et nyt ungdomsoprør, ofte i bestemt ental: det nye ungdomsoprør. Og som en, der var alt for ung til at deltage i det første ungdomsoprør i 1960’erne, og alt for rynket til at være med i det nye, er jeg nysgerrig: Hvordan ser det mon ud, det store, nye ungdomsoprør? Hvem er med i det? Undskyld, hr., hvor finder jeg revolutionen? Var det den, jeg mødte i Odense?
Så jeg er på jagt – i min hverdag og i medierne – efter beviser på, at oprøret faktisk findes. Men som nysgerrigt menneske er jeg også på jagt efter noget andet: nuancer. Det vil sige billeder og beretninger, der ikke bare bekræfter én bestemt forestilling – den sandhed, man i forvejen har i hovedet – men i stedet tilføjer nye dimensioner og facetter, eller som måske ligefrem korrigerer eller afkræfter den.
Men nuancer og afkræftelse må man kigge langt efter i medierne. Politiken bragte f.eks. i december artikelserien ’Et nyt ungdomsoprør’ med den malende introduktionstekst: »Overalt går unge på talerstolene og i gaderne for at råbe de ældre generationer og magthaverne op«. Serien var både læseværdig og velresearchet – men på en lidt pudsig måde. Vi mødte stort set kun unge aktivister, studerende, kunstnere og forskere, som sjovt nok var 100 pct. enige i både præmis og prædikater: massiv mobilisering, oprør, opgør, revolution. Og i tirsdagens leder fik vi det så foldet som ballondyr: »en politisk vækkelse«, »en ny bevægelse«, som »bærer potentialet til at ændre samfundet i det årti, vi netop er trådt ind i«.
Og Politiken er ikke alene. Man har kunnet se nogenlunde samme fortolkning i Information, Kristeligt Dagblad, DR, TV 2 og andre medier, der har beskæftiget sig seriøst med Greta Thunberg, skoleelevernes klimastrejker, #MeToo og de senere års debat om køn og seksualitet.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind