0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tine Bek
Foto: Tine Bek

Hofteatret. oser stadig af majestæter og adel, men med over 250 år på bagen er den igangværende renovering tiltrængt.

Hemmelig trappe tjente sit formål: Progressivt kongepar havde brug for diskret adgang

Hofteatret har stået på Slotsholmen i mere end 250 år og renoveres nu. Da gulve og lofter blev fjernet, dukkede hemmelige gange op – og en helt særlig diskret trappe.

FOR ABONNENTER

Direktør Peter Teilmann fra Hofteatret i København vidste godt, at der bag teatrets gulve og lofter gik hemmelige gange til Christiansborg, og han vidste også, at kong Frederik VII og grevinde Danner havde haft deres egen hemmelige trappe til Hofteatret. Men det var alligevel overvældende, da det nedsænkede loft, gulvene og den eksisterende hovedtrappe for nylig blev revet ned under renovering af Hofteatret ved Christiansborg: Frem dukkede kongen og Danners hemmelige trappe samt skjulte gange, der ikke havde været synlige i 170 år.

Trappen blev opført i 1800-tallet af Frederik VII og grevinde Danner. Det progressive par var ifølge Peter Teilmanns teaterhistorie nogenlunde lige så upopulære hos magteliten i København, som de var populære hos folket ude i landet, så de havde gode grunde til at ønske sig uset adgang fra Christiansborg direkte op til en loge på første balkon – uden at møde kritik eller harske kommentarer undervejs. Man kan tænke sig til en del nutidige politikere, der kunne drømme om lignende skjulte trapper til teatre, biografer eller bare Brugsen for at undgå ømfindtlige spørgsmål om flygtninge, klima eller coronaregler.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu