0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er de bange for Scarlett Johansson? Disney vender på en tallerken

Biografer i USA får eksklusiv ret til Disneys film i 45 dage, før de rammer streaming, men danske biografer stiller sig kritisk over for det nye udspil.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios
Foto: Marvel Studios/Courtesy of Marvel Studios

'Black Widow' med Scarlett Johansson i hovedrollen er en af de Disney-film, som fik premiere på streaming samtidig med biograferne. Foto: Marvel Studios

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Disney har skiftet kurs og nu igen vil give deres film premiere i biograferne i USA, er det langtfra sikkert, at vi kommer til at se alle blockbustere på plakaten i Danmark.

Mens flere store film, blandt andet Marvel-filmen ’Black Widow’, gennem de seneste år har fået premiere på streamingtjenester, samtidig med at de blev vist i biograferne, vil Disney i resten af 2021 give de amerikanske biografer et vindue på 45 dage til eksklusivt at vise filmene.

Udspillet fra Disney er glædeligt, lyder det fra Asger Flygare Bech-Thomsen, som er administrerende direktør for Nordisk Film Biografer, men det skal udmønte sig i nogle konkrete aftaler med de danske biografer, før filmene kan få premiere herhjemme.

»45 dage er stadig et meget lille vindue i forhold til, hvad det var før, så derfor er det her et spørgsmål om, hvad filmlejen bliver for biograferne. De to ting hænger uløseligt sammen for os. Vi bliver nødt til at se på de kommercielle vilkår for biograferne herhjemme«, siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

Biografernes vilkår har været det store konfliktspørgsmål, efter at filmselskaber som Disney og Warner Bros. i coronatiden har brudt med traditionen, hvor der ofte gik flere måneder, fra en film havde premiere i biografen, til den kunne lejes eller streames. Lukkede biografer drev folk mod skærmene derhjemme, og filmpremierer flyttede til det voksende streamingmarked.

Problemet består i, at vores gæster læser det her og tror, at så kommer filmene i vores biografer

Men i takt med at Danmark er åbnet igen og restriktionerne fjernet, er danskerne strømmet tilbage til biograferne, godt anført af filmen ’Ternet Ninja 2’, som alene i åbningsweekenden solgte en kvart million billetter.

»Man skal jo ikke lyde hoverende, men man kunne vel godt tillade sig at udlægge det sådan, at Disney har fundet ud af, at det måske er en ret god forretning for dem at vise film i biografen«, siger Lars Werge, som er direktør i brancheforeningen Danske Biografer.

Hvorvidt udmeldingen fra Disney fører til nye aftaler med biograferne i Danmark, er endnu ikke afklaret.

Disney har ikke ønsket at stille op til interview med Politiken, og hos Danske Biografer er man stadig usikker på, hvad de kommercielle vilkår skal være herhjemme, hvor biograferne før i tiden har haft et vindue på næsten fire måneder, før filmene blev vist på andre platforme.

»Det her er stadigvæk en sag mellem den enkelte biograf og Disney, og det betyder, at de først skal forhandle vilkår og filmleje på plads«, siger Lars Werge.

Hos biografkæden Big Bio mener direktør Henrik Obel, at det er uacceptabelt, når Disney vil skære vinduet ned til 45 dage.

»Vi har overhovedet ikke forhandlet med Disney om 45 dage. Problemet består i, at vores gæster læser det her og tror, at så kommer filmene i vores biografer. Men det gør de ikke, medmindre vi får en aftale på plads, som begge parter er tilfredse med«,