MILJØPRIS. Den danske app 'Too Good To Go' vandt Nordisk Råds Miljøpris. Direktørerne Stian Olsen og Klaus Pedersen fik overrakt prisen på 350.000 kroner af sidste års vinder i DR Koncerthuset.
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

MILJØPRIS. Den danske app 'Too Good To Go' vandt Nordisk Råds Miljøpris. Direktørerne Stian Olsen og Klaus Pedersen fik overrakt prisen på 350.000 kroner af sidste års vinder i DR Koncerthuset.

Kultur

Her er Nordisk Råds fem prisvindere

To danskere er blandt de fem vindere i Nordisk Råds prisuddeling.

Kultur

Allerede i morges kunne nordmændene læse på forsiden af det norske dagblad Dagavisen, at Nordisk Råds litteraturpris ville gå til Katarina Frostenson for digtsamlingen 'Sånger och formler'.

Først nu er prisuddelingen løbet af stablen, og rigtig nok gik den prestigefyldte pris til den svenske forfatter.

Men litteraturprisen var langt fra den eneste pris, der blev uddelt af Nordisk Råd i DR Koncerthuset her til aften. Læs her, hvem der løb med de øvrige priser og de 350.000 kroner, der følger med, inden for kategorierne film, musik, miljø og børne- og ungdomslitteratur.

Norsk familiedrama vinder filmpris

Nordisk Råds filmpris blev som aftenens første pris givet til den norske ’Louder Than Bombs’. Instruktør Joachim Trier, manuskriptforfatter Eskild Vogt og producer Thomas Robsahm tog imod prisen, mens både det danske kronprinspar og statsministre fra hele Norden så på fra tilskuerrækkerne.

»’Louder Than Bombs’ er en skarp, opfindsom og visionær film om en familie, der går i opløsning i årene efter moderens og hustruens død«, sagde sidste års vinder af filmprisen, den islandske instruktør og manusskriptforfatter Dagur Kári, da han overrakte prisen.

»Joachim Trier og hans team har begået en kunstnerisk bedrift, som er et udtryk for fortællekunst på et helt nyt plan. Den komplekse opbygning, den følelsesmæssige dybde og evnen til at splitte klichéerne ad burde gøre dette værk til fast pensum på filmskoler over hele verden«.

Prisen blev uddelt første gang i 2002, men blev først gjort til en permanent del af prisuddelingen i 2005.

Musikprisen går til dansk komponist

Den danske komponist Hans Abrahamsen modtog Nordisk Råds musikpris for sin sangcyklus 'Let me tell you'.

»Det er indlysende for enhver, der hører Hans Abrahamsens sangcyklus 'Let me tell you', at det er et værk af meget høj kvalitet. Værket kan forstås på mange niveauer og udtrykker både substans og raffinement i alle sine skrøbelige, men samtidig håndfaste håndtering af teksturer«, lød begrundelsen for indstillingen af Hans Abrahamsen.

Sangcyklussen beskrives i begrundelsen som både »traditionel« og »nutidig« i sin opbygning.

»Det er skrevet med stor faglig dygtighed, ikke mindst når det gælder de blændende orkestrale nuancer, men især håndteringen af sangen er bemærkelsesværdig i kraft af den virtuose udnyttelse af stemmen og de musikalske evner hos Barbara Hannigan (canadisk sopran, red.), som værket er skrevet til. Det er i sandhed et idiomatisk værk. Alt i alt står det som et værk, der vil overleve i repertoiret og være en konstant udfordring for ambitiøse sopraner i mange år fremover«, fortsættes det.

Den danske komponist fik overrakt prisen af sidste års vinder af musikprisen, den svenske cellist, bassist og komponist Svante Henryson. Musikprisen er blevet uddelt siden 1965, men først fra 1990 i den nuværende form, hvor prisen hvert andet år går til en skabende komponist og hvert andet år til en enkelt musikudøver eller gruppe.

Dansk app mod madspild vinder miljøpris

Nordisk Råds miljøpris går til den danske app 'Too Good To Go', der hjælper restauranter med at sælge deres overskud af fødevarer billigt kort før lukketid for at reducere madspild.

»Appen 'Too Good To Go' indstilles, fordi tjenesten på en innovativ digital, let og folkelig måde er med til at ændre forbrugere og forretningers holdning til madspild og ressourceforbrug. Virksomheden hjælper restauranter og fødevarevirksomheder med at sælge overskydende mad til befolkningen, som til gengæld har mulighed for at gøre økonomiske køb«, lyder det i indstillingen.

Særligt appens inspirerende karakter fremhæves i begrundelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Konceptet kan være med til at inspirere andre til lignende idéer i andre brancher og er allerede udbredt til flere lande. Initiativet er helt i tråd med de nye verdensmål for bæredygtig udvikling, som blandt andet har fokus på at reducere madspild og ressourceforbrug i øvrigt«.

Prisen blev overrakt til to af appens direktører Stian Olesen og Klaus Pedersen af sidste års vinder Hákun Djurhuus, der står bag det færøske energiselskab SEV. Miljøprisen blev uddelt første gang i 1995.

Pris til debutterende ungdomsforfatter

Den islandske forfatter Anar Már Arngrímson modtager Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for sin debutroman 'Sölvasaga unglings', eller på dansk 'Sølvi, sagaen om et ungt menneske'.

»Vinderbogen handler om en moderne teenager og de udfordringer, han må slås med. Problemerne virker bekendte, men den fyr er noget for sig. Det lykkes forfatteren i sin debutroman at skabe en person som er interessant, underholdende, irriterende, søgende og fascinerende. Kulturverdener støder sammen i fortællingens sprog, teksten er en livlig blanding af de unges jargon og den ældre generations skriftsprog«, lyder begrundelsen.

»Læseren følger hovedpersonen igennem stormfulde eksistentielle kriser, som viser, hvor svært det er at navigere igennem puberteten uden at støde på grund. Forfatteren, Anar Már Arngrímsson, formår at formidle historien oprigtigt og loyalt over for de unge mennesker i 'Sölvasaga unglings'«.

Prisen blev overrakt af svenske Jakob Wegelius, der sidste år vandt prisen for bogen 'Morderens abe'. Prisen blev uddelt første gang i 2013.

Og så blev det officielt: Katarina Frostenson vinder litteraturpris

Den svenske forfatter Katarina Frostenson modtager Nordisk Råds litteraturpris, som det norske dagblad Dagavisen allerede breakede på avisens forside i morges. Hun vinder prisen for digtsamlingen 'Sånger och formler'.

»Modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2016 har et langt og komplekst lyrisk forfatterskab bag sig. I et spind af samtid og mytologi, nærmiljø og globale udblik, håndgribelig hverdag og rejser gennem minder, litteratur og sange får hun helheden til at udkrystallisere sig gennem detaljer«, står der i begrundelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Katarina Frostensons digtsamling 'Sånger och formler' er en fortælling om livets fysiske og sjælelige åbenbaringer, om det lille i det store og om mennesket i verden. I hendes digte - så tilsyneladende stramme, men i virkeligheden meget rummelige - sker der konstante forvandlinger, hvori livets mangefacetterede mærkværdighed gestaltes«.

Katarina Frostenson fik overrakt prisen af Kim Leine, der vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2013 for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Litteraturprisen er som den ældste af Nordisk Råds priser blevet uddelt siden 1962.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce