0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kærlighed i krimiernes tid

Arne Dahl fra Sverige er en af krimigenrens mest læste forfattere. Selv om han ikke rigtigt eksisterer. Han er et pseudonym, der besøgte Krimimessen i Horsens i weekenden i skikkelse af sit alter ego Jan Arnald.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der står en længere kø af læsere foran Jan Arnald i det forhenværende statsfængsel i Horsens.

De fleste er kvinder, og alle har de noget i hænderne, de gerne vil have hans autograf på.

Altså egentlig ikke Jan Arnalds signatur. Men derimod en hilsen fra det krimiskrivende, internationalt berømte pseudonym Arne Dahl.

Eksperimenterende og sikker på samme tid Arne Dahl skriver stilistisk eksperimenterende og dog sikre krimier så tæt på samtiden, som en forfatter kan komme. Menneskehandel, mafiavirksomhed, koldkrigsefterdønninger, overvågningssamfund og meget andet har han problematiseret i sine kritikerroste, medrivende romaner om Paul Hjelm, Kerstin Holm og de andre efterforskere i den fiktive A-gruppe, som fra et afsæt i Sverige tager sig af internationale voldsforbrydelser i hans romaner. »Jeg forsøger at fange så meget som muligt af tidsånden. Og kriminalitet er på forskellige måder blevet en god måde at undersøge samfundet på. Forbrydelsernes type fortæller en hel del. I og med at verden så at sige er blevet et hårdere sted, er forbrydelserne også blevet det. For eksempel er der i Østeuropa forbrydelser begået af mennesker, som har været i krig. Russere eller jugoslaver har oplevet en form for hensynsløs brutalitet, som afspejler sig i forbrydelserne. Man kan måske sige, at kriminaliteten er et spejl af, hvad folk tænker i samtiden«, har Jan Arnald alias Arne Dahl sagt i toget et sted mellem Odense og Middelfart og dermed nogen tid inden endestationen Krimimessen i Horsens. Nu står han på messen. I jeans, tværstribet bluse, brune sneakers, opknappet parkacoat og genert rødmende kinder. En efter en får læserne autografer. Det er nok den suverænt stilbevidste krimiforfatter Arne Dahls underskrift, de vil have. Men med i købet får de Jan Arnalds blufærdige kropssprog og undselige væsen.

Ingen vil betegnes som en smal forfatter
Sjovt nok er det Jan Arnald, som har plads på det litterære parnas i Sverige. Jan Arnald er den akademisk uddannede litterære stockholmer, som af Svenska Akademien fik det ærefulde hverv at redigere den kulturelt magtfulde institutions tidsskrift. Det var altså nogle år før, det simpelthen gik ned. Selvfølgelig af økonomiske årsager.

Jan Arnald er også forfatteren, som i første halvdel af 90’erne fik diagnosen ’en smal forfatter’. Det var fuldstændig som at få en sygdom. Ingen køber, ingen læser, ingen interesserer sig i dybden for nogen, der kategoriseres som ’en smal forfatter’.