Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Erindringer Hvordan drengen bliver forfatter – hvordan lille Lars bliver store Saabye Christensen. Foto: Jan Grarup

Erindringer Hvordan drengen bliver forfatter – hvordan lille Lars bliver store Saabye Christensen. Foto: Jan Grarup

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Saabye sagt med blomster

Festligt koncentrat af Lars Saabye Christensens forfatterskab.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En legndlåbe!«

Siger den arme 13-årige knægt med talefejl.

Regndråben falder midt i et digt af Sigbjørn Obstfelder, som han skal læse op i klassen. Man skal være meget kynisk for ikke at føle med drengen, og man skal være meget standhaftig for ikke at grine med klassen. Navnlig da drengen, som er blomsterbud, bliver bedt om at sige rododendron. Ingen kan holde sig, da han leverer sin lododendlo.

Og sådan er Lars Saabyes lille løsslupne cirkusroman så godt husket, eller rettere erindret. Kierkegaards modsætning er én af de mange, som umærkeligt opstilles, alt mens bogen i én og samme bevægelse fortæller om et enkelt efterår i drengens liv og diskuterer med sig selv, hvordan noget overhovedet kan fortælles. Eller altså: Hvordan drengen bliver forfatter – hvordan lille Lars bliver store Saabye Christensen.

Blomsterbuddets ture
Erfaring. Læsning. Fantasi. Der er fortællingens kemi. Vi får det at vide på det sted, hvor lille Lars besøger sin fotografmor i hendes mørkekammer. En af mange episoder dette efterår, hvor begæret efter at eje en rød elguitar, en Fender Stratocaster, overskygger alt andet. Drengen eje dette instrument, som han ser i vinduet hos Bruns Musikk & Noter på Bygdøy Allé.

Den koster kroner 2.250, og for at tjene det svimlende beløb skaffer drengen sig job som blomsterbud hos Finsens Flora, hvis indehaver, Finsen Selv, bereder drengen mangen en oplevelse. For eksempel da han på blomsterindpakningsbordet bestiger sin hustru, som ellers indledningsvis er beskrevet i lidet erotiske vendinger som så flad, at hun kunne ligge i et frimærkealbum.

Blomsterbuddets ture rundt i Oslo er også en rundtur i Saabyes kendte univers af norsk geografi og sjove typer. Der er knallertbøllen Putte, som kaldes Göring, fordi han selv kalder alle, han ikke kan lide (og det er mange), for jøder. Der er Finsen Selv i sin Goggomobil (»Nu holder du kæft og siger ingenting, mens du tier stille«). Eller der er en gammel cirkuskvinde ved navn Aurora Stern, som bestiller blomster til sig selv og måske er historiens hovedperson.

Historien – som hele tiden kører op og ned i tempo, standses og genstartes og pludselig, takket være Aurora, ændrer sig fra humoreske til tragedie. Frækt, til tider for frækt.

Saabye Selv
Det hele tager kun et øjeblik, for egentlig er det alt sammen et erindringsglimt, mens fortælleren falder ned af en stol og en scene i Paris.

Men det varer også et halvt år, fra sommer til jul 1965. Og så varer det et helt liv, fra forfatterens fødsel til forfatterens erindring om at være forfatter.

Han forestiller sig og forstiller sig, han jonglerer som dreven cirkusartist med ordene: Når man f.eks. kan være en quisling, hvorfor findes der så ikke et verbum opkaldt efter Hitler: »at hitle« (fordi, svarer fortælleren selv, ordet ville have været så stort og omfattende, at det ville have lagt resten af sproget i skygge).

Saabye Selv siger det mere med sol end med skygge.

Han gør Aurora Stern kunsten efter og bestiller blomster til sig selv. Det må man vel godt, når man har 30 års forfatterjubilæum og selv bringer blomsterne ud. Og hellere ville have haft en guitar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden