0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et nys fra forstanden

Det 20. århundredes vidunderbarn Piet Hein skrev 10.000 gruk, satte ny form på tilværelsen og blev international nationalist - i dag er det hundrede år siden, han blev født.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

INTERNATIONAL NATIONALIST. Piet Hein nåede aldrig at blive færdig med en akademisk uddannelse. Det var den skabende proces, der optog ham og den ville han realisere på tværs af grænserne mellem kunst og videnskab. Arkivfoto: Tine Harden

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I mange år gik jeg rundt med et superæg i min frakkelomme, ca. 30 gram bronze, støbt til beroligende balance i forholdet mellem vægt og form, glemt om sommeren, men genfundet, når vinterfrakken kom frem:

Goddag, du gode form i min hånd. Goddag, Piet Hein.

Hvis er du, hvis er du. Du er sgu' din egen. Og min og hele verdens.

Verdensformat i lommeformat.

Frisker og fornøjer
Piet Hein fik engang Tietgen-medaljen for sit bidrag til den danske nationalisme, men sty'r dig, Pia Kjærsgaard, for motivationen lød:

Piet Hein har gjort nationalismen til et fælles mål i hele verden, gjort nationalismen til internationalisme, til en fælles positiv oplevelse for hele verden.

Et æg i hånden er en ven i ånden. Stadig godt at ha' i lommen sammen med alle digtene.

Et gruk i ny og næ, det frisker og fornøjer, som isbjørnen sagde, da den tørrede sig bagi med en snebold.

Et gruk er et nys fra forstanden. Alle kan forstå dem, alle kan huske dem.

Astrid Lindgren sagde: »Det är obegripligt att det har funnits en tid i ens liv, när man inte ens visste att det fanns nånting som hete Gruk«.

»En tid när man inte hate et Gruk til hands för att lätte livets börder och få lite perspektiv på tingen och inblick i hur alting egentligen är«.

Superellipse
Jeg kunne slet ikke være dansk uden Piet Hein. Jeg får det altid lidt bedre af at sidde ved hans superellipse bord. Ingen sidder for bordenden, men i ubrudt kreds med indbygget harmoni og den uforklarlige intimitet, der giver hyggen ny lyd, nyt indhold.

Formen kræver stringens og nærvær, ikke den selvgode kommen-hinanden-ved, fordi vi er for dovne til at være på tværs. Det er det fælles kaffebords begavede udfordring med stålkant og hvid laminat på elegante spændben. Rigtig højrøvet hygge. Vi kan ikke få nok af de borde i Danmark. Eller i verden.

Ved Vietnamkonferencen i Paris i 1969 var forhandlingerne ved at bryde sammen på forhånd, fordi man ikke kunne enes om, hvordan parterne skulle placeres ved borde af den vanlige slags, men Piet Hein løste for eneste gang i sit liv en politisk situation med et superellipsebord i kæmpeformat. Han skabte slagordet: Co-existence or No existence.

Superellipsen blev til som bud på rundkørselen på Sergels Torv i Stockholm i begyndelsen af 1960'erne. Det var den fuldendte mellemproportional mellem ellipsen og rektanglet på den ene side og cirklen og kvadratet på den anden.

Arkitekter og ingeniører forstod hans formel, vi andre hans form, og Stockholms byplanlæggere realiserede ellipsen, før vi andre satte os til bords og tog den i lommen. Der er også anlagt stadion i Mexico og bygget skyskrabere i Chicago efter Heins formel. Han er super global.

Vidunderbarnet
I dag er det hundrede år siden, at det 20. århundrede fik sit vidunderbarn, der i de følgende 90 år skrev, tegnede, tænkte og legede sig ind i den begrænsede kreds af originale danskere. Tæt på Niels Bohr, tæt på Storm P. Og noget af dem begge.

Piet Hein ville fra sin tidligste ungdom afsøge sine mulighe