0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I en kælder våd som kål

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som bogelskere i Prag sidste år blev mindet om, er vand, næst efter ild, det værste, en bog kan blive udsat for. I den kommune, hvor Deres bibliopat har sin bopæl og sine bøger (fruen og poderne bor der også), er det småt med egentlige oversvømmelser. Til gengæld har den gamle villa et slemt problem med fugt i kælderen.

Eksperter har gennem årene sat navn på miseren: 'sommerkondens'. Det er noget med, at fugten i jorden søger mod koldere steder, når solen skinner. In casu mod undertegnedes kælder, hvor fugten stille og roligt trænger gennem de gamle mursten, til den befinder sig på indersiden af dem. Havende nået så langt skaber fugten herefter grobund for diverse mikroorganismer, som angriber alt, hvad der er lavet af papir, læder og træ. Ligesom fugten sørger for, at alt jern ruster.

For en trængt bogsamler, hvis frue bestandigt beordrer reoler flyttet (nogle gange helt fjernet!), har det været en kilde til megen frustration, at han ikke blot har kunnet oprette et depotbibliotek i kælderen. De ved, sådan en lidt rodet underjordisk slyngelstue med barskab og reoler (krimier, erotika, og tegneserier af anden grad samt politisk ukorrekte samlinger) i den ene ende og alt det værktøj, en handyman har brug for, i den anden. Måske med en Bekkasinovn til høvlspånerne i midten.


Igen og igen har undertegnede forsøgt sig, men altid med det samme hæslige resultat: ødelagte bøger, rustne Kangohammere. Og igen og igen har - såkaldte - eksperter slået fast, at der skam kun er en ting at gøre: »Tag et lån i friværdien, aflys sommer- og vinterferierne i nogle år, og brug i stedet pengene på et ambitiøst omfangsdræn. Asfalter murstenene udvendigt. Knald en gummimembran på. Fjern den opgravede jord og hæld grus ned i stedet, sæt varme på i kælderen, indtil du får det gjort. Du kan eventuelt leje en Bobcat og selv lave gravearbejdet. Det hele vil formentlig kun koste et par hundredetusinde for hele molevitten«. Samme enstonige sagkundskab har frarådet enhver form for udluftning om sommeren, »idet den varme luft udefra kondenserer i form af fugt i kælderen«.

Da der ikke er ret meget, der kan konkurrere med en bogegnet kælder, har Deres kondensramte bibliopat igen og igen skridtet omfanget af sin brandbeskattede villa af, ligesom han bestandigt har diskuteret sagen med sin myndige frue, der hellere vil bruge pengene på en udestue, en større bil, en terrasse, lange røde støvler etc. etc. For et par uger siden indtraf miraklet så.

Undertegnede stod nede i sin kælder med hånden på den brandvarme radiator og tænkte på to ting: 1) varmeregningen og 2) det tropisk fugtige klima, der stik mod eksperternes udsagn var opstået i kælderdybet. Herefter skruede han resolut ned for alle radiatorer i kælderen og lukkede samtlige vinduer op! Resultatet var forbløffende. Den primitive udluftning gjorde kælderen tør i løbet af et par døgn! Vi siger det lige igen: Den primitive udluftning gjorde kælderen tør i løbet af et par døgn!!!


Siden da er det gået stærkt. Første reol (af metal, købt i Silvan, kan ikke rådne) er for længst opsat. Forsøgslitteratur (gamle telefonbøger, 'Bogorm kend din krop', 'Erotikkens tao' (den om, at man skal holde udløsningerne tilbage i årevis) og samtlige årgange af 'Røde fane', Kommunistisk Arbejdspartis interne blad m.fl.) er opstillet med henblik på mykologiske detailstudier. Ti Flemmingbøger er endvidere placeret i en gennemsigtig pose fra Netto, der er forseglet med gaffatape. Nu afventer vi diverse skift i det danske vejrlig - for at se, om det påvirker svampedannelserne i vor underjordiske biotop.

Allerede nu ser det dog ud til at være for godt til at være sandt. Deres bp slipper med stor sandsynlighed både for huslånet, omfangsdrænet, sin frues mobning og for sin hemmelige nødplan, som gik ud på at leje tre kvadratmeter plads hos www.shurgard.denmark.dk - alle underkuede samleres redning. Måske bliver der alligevel råd til lange røde støvler, en rød sportsvogn - og en romantisk ferie til Det Røde Hav med husets frue.

Egentlig skulle vi, som lovet i sidste uge, have set nærmere på den japanske forfatter Haruki Murakami (som vi hele tiden har lyst til at kalde Akira eller Harakiri), men dette er et dagblad, og dette er en seriøs litteraturklumme, og vi følte ikke, at nyheden om, hvordan det står til i vor kælder, og hvad der i det hele taget skal til for at få et kælderbibliotek på benene, kunne udsættes. I stedet siger vi »mata aeru« - som enhver med en sproglig studentereksamen jo ved, hvad betyder, lige som kål vel godt kan være våd...

Kælderquiz:
Da den dybt frustrerede fortæller begynder sin nedskrivning, er han en mand i fyrreårsalderen. Ifølge eget udsagn har han da allerede boet tyve år i sin kælder. I hvilken verdenslitterær roman kan man læse om ham?Quizløsninger!
Kære Bibliopat
Quiz a) De bevingede ord (om urinspild m.m., red.) forekommer i Pia Juuls digtsamling »sagde jeg, siger jeg« fra 1999. Quiz b) Det lød umiskendeligt som P. Sørensen-Fugholm, og et opslag i hans 'Samlede Digte' bekræftede dette. Digtet hedder 'Ved Spejderbaalet'. Poeten hed jo egentlig Per Barfoed og hærgede i 1920'erne og 30'erne. Han var bror til 'Ærbødigst'.
Med venlig hilsen Daniel Radtleff, Hørve


Fugholm hos Antikaviaren
Kære Bibliopat
Apropos 'vildsvin på trøffeljagt' faldt jeg over følgende til emnet passende i P. Sørensen-Fugholms samlede, side 68, 'En Lyrikkers tunge lod', især vers 5 er herligt: »Med et det pluslig i mig sjokker, thi på jeg faaet Øje har min Bog! Mig selv med Slibs og Lokker!! Men hos en Antikaviar!! »Anmelder-Eksemplar« staar skreven; min Bog er altså af en dum Rekonvalsænt straxs brungen bleven til et Antiakvarium !?!«.
Venlig hilsen Lis Knuhtsen, Kalundborg


Som Cæsar
Kære bibliopat,
Per Barfoed (1890-1939) sagde med Cæsar: »Wenig, wittig, wiski«. Så sandt, så dansk. Sit modersmål kunne og elskede han. Et ord som bibliopat kunne han have opfundet. »... de bare Knær og delvis Laare...« er fra 'Ved Spejderbaalet' af hans alter ego P. Sørensen-Fugholm, som jeg i mange år troede hed Fuglholm.
M.v.h. Jørgen A. Laursen, Valby


I kælderen under Politiken...
Kære Bibliopat,
Skal man tro Anne Fadiman er et af de bedste steder at gå på bogjagt Riverrun Bookshop i Hastings-on-Hudson i USA, hvor hendes fødselsdagsgave blev 19 pund bøger! Hun beskriver sine oplevelser som bibliopat - og gift med én - på underholdende vis i sin lille bog 'ExLIbris'. Den fås på dansk i kælderen under Politiken til nedsat pris - der er givetvis/desværre ikke bibliopater nok i Danmark til den slags udgivelser. Og så kan man jo på auktioner købe bøger til antikvarernes indkøbspriser...
Med venlig hilsen Mikael Kristensen Københavns Auktioner

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce