0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der er nu noget særligt ved en elefant

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er sjovt, som tingene bider sig selv i snabelen. For et halvt års tid siden fik vi e-post fra Boye Bertelsen, barnebarn til maleren Aage Bertelsen, som sendte os en billedfil med kopi af et originalt håndskrevet brev fra Johannes V. Jensen.

Jensen skrev i sin tid til Aage Bertelsen i forbindelse med erhvervelse af et af dennes malerier. I hjørnet på Jensens brevpapir ses en mammut, og det er vældig interessant, for det føjer endnu en brik til billedet af den mammutfiksering hos Danmarks store forfatter, som vi i kølvandet på sidste uges quiz er kastet ud i at udforske.

Allerede i 'Bræen' fra 1908 havde Jensen skrevet indfølende om den langhårede istidsfætter: »Mammuten lignede ikke sig selv som Elefant mere, han havde lagt sig en langhaaret Pels til i Kulden, saa at han saa ud som et mosset bevægeligt lille Fjeld, naar han stemplede omkring mellem Granitblokkene og rystede Rimen af Lærketræerne, inden han fumlede de grønne Naale i sig med Snabelen«.

I 1920 kunne Jensen ikke længere nøjes med at have mammutter i hovedet og på sit brevpapir. Han måtte også selv have en, hvorefter han straks gik i gang med mørtel og mursten i sin have i Tibirke.

Som det ses på fotoet ikke just præcisionsarbejde. Som litteraturkritikeren Jørgen Elbek har beskrevet det:

»Når han murede, svinede han med mørtelen, og to sammensømmede lister kunne han kun skille ved hjælp af en nedstryger. Som skytte skød han skævt, han var ikke god til smidighedsøvelser og kunne nok løbe på skøjter, men næppe baglæns. Tropetøjet ville ikke sidde på ham, og der var ingen legemsfryd i hans skikkelse«.


Johannes V. Jensen er ikke den eneste store danske forfatter, der var vild med vældige snabeldyr. I forrige uge, da Deres bibliopat netop havde færdigskrevet og afleveret sin Helgoland-klumme (alt for 'snabel'- fikseret ifølge hans hustru, der endnu er stødt) med tilhørende mammut-quiz, oplevede han i toget hjemad en mystikalitet af den slags, som chefredaktør Zeitungsfaden insisterer på at omtale som 'et simpelt tilfælde', hvor han, bibliopaten altså, til enhver tid er mere til sinds at udbryde et begejstret: Der er nu mere mellem himmel og jord!

Situationen var den, at bibliopaten sad og læste i toget på strækningen mellem Østerbro og Nordhavn Station, at det pludselig skete. Bibliopaten fik øje på følgende elefantastiske formulering lige dér midt på side 101:

»Der stod elefanten, i sneslud, kolossal og kompakt og eventyrlig i sin form. I grunden så den godt nok ud, som om den hørte til i Bremen, med de fire svære ben plantede i jorden. Der stod nogle forfrosne små drenge med hænderne i lommerne og så på den og talte om den. Hvad symboliserede og virkeliggjorde vel elefanten for drengene i Bremen?

Fjerne, varme og dejlige lande, et blåt tropehav med store, hvide dampere på, og på damperne brede, viljefaste tyskere i hjælm og solbriller? Palmer, måske noget som de har set på en cigarkasse: Vilde sorte mænd med fjerkrans på hovedet og en bladkrans om livet, der knæler og rækker guldbarrer frem?

Der er nu noget særligt ved en elefant, den er en mageløs udfoldelse af naturen, noget rent ovenud sælsomt og stormægtigt som man må besidde. Det er frivolt at spørge om, hvad man vel skal med en elefant - den afslutter sig selv med hale for og bag, den er ikke middel til noget som helst, men mål i sig selv og højeste instans - dette er lykken: At have en elefant. Jeg har selv følt det på elefantjagt«.

Quiz 34: Spørgsmålet er nu, kære læsere, om I monstro ved, hvem det er, der har skrevet dette? Dyp stødtanden eller snablen i blækhuset og send miltbrandfrit svarbrev til vor postadresse på Rådhuspladsen eller fly os fluks en langhåret mail.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce