0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billedbog for voksne trænger til en ekstra tur i korrekturen

Illustreret udgave af Joseph Conrads debutroman ligner næsten en grafisk roman.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sammenhæng. Peter Petersens illustrationer til Conrads roman komplementerer bedst naturbeskrivelserne. Illustration fra bogen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår har man sidst set en klassisk roman for et fuldvoksent publikum udgivet af et dansk forlag i gennemillustreret, velindbundet udstyr?

Andre må svare præcist, men det er længe siden vi fik pragtudgivelser som Brasiliens nationalepos ’Oprøret på højsletten’ med Ib Andersens tegninger, Boccaccios ’Decameron’ i Ungermanns streg, ’Kongens fald’ med Sikker Hansens illustrationer eller ’Lykkelige Kristoffer’ med Ib Spang Olsens.

LÆS OGSÅ

Når nu den trykte bog må besinde sig på sine særlige fortrin og potentialer frem for den digitale, kunne nutidens tegnere godt fortjene lignende opgaver ved siden af mulighederne i de rigtige ’grafiske romaner’. Selv om valget af netop dette værk ikke er det mest indlysende.

Illusionsløs udlevering af kolonialismen
Almindeligt anset for en lidt svag og romantisk debutroman er ’Almayers dårskab’ fra 1895 dog indledningen til et af engelsk litteraturs mest indflydelsesrige forfatterskaber, Joseph Conrads.

Den ukrainskfødte sømand, der gik i land og vel nu er mest kendt for ’Mørkets hjerte’ (forlæg for Coppolas Vietnamfilm ’Apocalypse Now’), er værd at have på dansk i stadig ny oversættelser.

Hvor ny denne er, er nu svært at afgøre. 1916-oversættelsen er da pudset af for nogle antikverede udtryk, men bevarer jo alligevel en sproglig patina i skildringen af et hollandsk koloniudsted på Borneo for små 150 år siden.

Moderniseringsvalgene er ikke så konsekvente endda, og det er rettelserne i retskrivningen heller ikke

Moderniseringsvalgene er ikke så konsekvente endda, og det er rettelserne i retskrivningen heller ikke.

Den drabelige historie foregriber kun Conrads illusionsløse udlevering af kolonialismen:

Hollænderen Almayer er strandet som handelsmand ved Pantaiflodens munding og som menneske grundstødt på en håbløs drøm om at finde guld på det indre af øen.

Hans malajiske kone er et rivejern, og deres underskønne datter forelsker sig nu i en lokal ’kronprins’, stik imod faderens vilje. Hemmelige planer lægges, og så har vi balladen, underlagt med politisk torden mellem arabere, malajer og kolonimagtens soldater.

Fortjener en ekstra indsats

Den snørklede histories sene højdepunkter er nogle gribende scener mellem far og datter, datteren og hendes kæreste – akkompagneret af flodens idelige strømmen gennem tropenatten.

Netop naturens stemninger gengiver Peter Petersens helsidesakvareller glimrende – og bedre end de menneskelige dramaer, hvis alvor reduceres af, at de fleste af hans skikkelser er tegnet med barnehoved, med eller uden skæg.

LÆS OGSÅ

Nok ligger der en distance i Conrads skildringer, både af den lokale rajahs gamle, kyniske rådgiver, af den harske kælling, Almayer er gift med, og af denne selvynkende og dådløse drømmer selv.

Men den ironi skal nu helst ikke smitte af på billedet af de unge elskende, som tegnestilen her får den til.

Skulle udgivelsen af en illustreret voksenroman altså være varsel om flere af samme slags – og gid den er det! – kan både korrekturlæsningen og valget af værk og tegnestil i forhold til hinanden nok fortjene en ekstra indsats næste gang.

Læs mere:

Annonce