Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bogmenneske. 50-årige Anette Wad begyndte i forlagsbranchen som 25-årig. Det var på det lille forlag Komma. I 1991 blev hun chef for Aschehougs fagbogsredaktion, og fra 1999 og til i går har hun været administrerende direktør for det forlag, som nu hedder Lindhardt og Ringhof.
Foto: Martin Bubandt (arkiv)

Bogmenneske. 50-årige Anette Wad begyndte i forlagsbranchen som 25-årig. Det var på det lille forlag Komma. I 1991 blev hun chef for Aschehougs fagbogsredaktion, og fra 1999 og til i går har hun været administrerende direktør for det forlag, som nu hedder Lindhardt og Ringhof.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fyret forlagsdirektør: Jeg var klar over, at det hurtigt kunne slutte

Efter fire års underskud har Lindhardt og Ringhof sagt farvel til topchefen Anette Wad.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anette Wad blev i går bedt om at forlade direktørkontoret på forlaget Lindhardt og Ringhof. Det er en af den danske forlagsverdens mest omstridte poster, der nu skal genbesættes.

Intet er rigtig lykkedes for Lindhardt og Ringhof, siden forlaget for knap fire år siden fusionerede med Aschehoug og blev en del af mediemastodonten Egmont.

Hvert eneste år har der været dybe huller i regnskabet, også i 2010, selv om det endnu er for tidligt at sige, hvor stort underskuddet blev.

Noget nyt
»Vi har været igennem tre år med fusioner, omlægninger og tilpasninger til nye betingelser i bogbranchen plus en finanskrise«, siger Steffen Kragh, der er koncernchef i Egmont. »Og resultatet for 2010 har også været utilfredsstillende«.

Derfor er tiden inde til at skifte ud på lederposten, forklarer koncernchefen:

LÆS OGSÅ

»Anette har været chef siden 1999, og efter 11 år er tiden inde til at prøve noget nyt«.

Steffen Kragh takker Anette Wad for hendes »store indsats, engagement og hjerteblod gennem mere end 20 år i bogselskaber i Egmont«.

Ikke efter planen
Anette Wad har stået i spidsen for to fusioner. I 2003 slugte Egmont resterne af Lademann, og i 2007 kom den helt store mundfuld med Bonniers danske forlagsgruppe, herunder Lindhardt og Ringhof.

Dermed blev Anette Wad chef for landets næststørste forlag, som havde det erklærede mål at udfordre Gyldendals monopollignende dominans i den danske bogverden.

LÆS OGSÅ

»Ambitionen er at blive Danmarks mest dynamiske forlag«, sagde Anette Wad dengang.

Det gik ikke efter planen. Det viste sig at være pokkers vanskeligt at fusionere et folkeligt og kulørt forlag som Aschehoug med det noget mere højlitterære Lindhardt og Ringhof.

Medarbejdere sagde op på stribe, og en del forfattere fulgtes med dem ud ad døren. Det var forfattere som Sara Blædel, Juliane Preisler, Trisse Gejl og Anne Marie Løn. Andre medarbejdere blev fyret.

Der var ellers faldet ro på
Stemningen i forlagshuset ramte bunden. Og Anette Wad blev udråbt til sorteper. Det var hendes opgave at give det fusionerede forlag en skarp profil, en ny identitet. Og gøre det til en god forretning. Men det er ikke lykkedes.

»Men jeg var ret sikker på, at det ville lykkes på et eller andet tidspunkt«, siger Anette Wad. »Det var et spørgsmål om tålmodighed«.

Så du havde ikke givet op?

»Det ville ligne mig dårligt at give op«, siger den nu tidligere direktør.

LÆS OGSÅ

Hvorfor var det så svært at få det til at køre?

»Vores forlag er en kompleks forretning, som det har vist sig at være vanskeligt at vende rundt. Det har også været en udfordring at holde på og tiltrække nye forfattere, men det synes jeg nu, der er faldet ro på«, siger Anette Wad.

Det kunne slutte hurtigt
To af forlagets bestsellere er Leif Davidsen og Knud Romer, og Anette Wad nævner den tidligere politidirektør i København Hanne Bech Hansen som eksempel på en ny stjerne i Lindhardt og Ringhofs litterære stald. Bech Hansen debuterede sidste år som krimiforfatter.

Var du klar over, at der var en fyring på vej?

Jeg har kun vidst det siden onsdag aften

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Jeg har kun vidst det siden onsdag aften«, siger Anette Wad.

»Men lige siden jeg som 29-årig fik mit første direktørjob, har jeg været ydmyg over for opgaven. Jeg har altid været klar over, at det hurtigt kunne slutte«.

Langtfra det eneste
Lindhardt og Ringhof har langtfra været det eneste forlag, der kæmper for at holde balancen på det sønderslidte bogmarked.

»Det er svært at sige, om det er markedet, koncernen eller personen, der har et problem, for forlaget står foran store opgaver på et meget, meget hårdt marked«, siger den litterære agent Lars Ringhof.

Han er søn af Gert Ringhof, der sammen med Otto B. Lindhardt grundlagde Lindhardt og Ringhof i 1971.

L&R skal være et godt forlag
Egmonts koncernchef er ikke meget for at uddybe, hvorfor man vælger at skille sig af med Anette Wad lige netop nu. Han nævner noget om, at forlaget står over for at skulle lægge en helt ny strategi.

Hvad går den strategi ud på?

»Udfordringen er at skabe et godt forlag og få gode bøger på alle relevante platforme«, siger Steffen Kragh.

LÆS OGSÅ

Det er vel til enhver tid udfordringen for samtlige forlag i verden ... Kan du være lidt mere specifik?

»Nej«, siger koncernchefen.

Indtil der findes en ny direktør, vil tre for Lindhardt og Ringhofs chefer passe butikken. Det er salgs- og marketingdirektør Jeppe Mossin, forlagsdirektør i skolebogsforlaget Alinea Ebbe Dam Nielsen samt økonomidirektør Thomas Kielgast.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden