Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP/AP
Foto: AP/AP
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan man skrive ny kulturhistorie på sekunder

To forskere hævder, at 'big data' kan ændre vores opfattelse af historie.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi kan nu for første gang gøre kulturhistorien op i tal, og det vil ændre vores forståelse af mennesket, videnskaberne og vores civilisation.

Det hævder de to amerikanske forskere Erez Aiden og Jean-Baptiste Michel, begge fra Harvard University, i deres nye bog, ’Uncharted – Big Data as a Lens on Human Culture’: »Over hele verden ser millioner af mennesker i dag historien på en ny måde: gennem en robots digitale øjne«.

De har med udgangspunkt i Googles digitale bibliotek, som rummer en fjerdedel af alle bøger i verden, lavet et system, så enhver på sekunder kan lave søgninger, der tidligere ville have taget år. Man kan undersøge, hvordan ord, begreber og navne har udviklet sig gennem århundreder.

»Det er blevet muligt at lægge et nyt blik på den menneskelige kultur. Det kan give os fantastiske nye forståelser af verden og vores plads i den«, skriver Aiden og Michel.

Nanna Thylstrup, der skriver ph.d.-afhandling om massedigitalisering ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, anerkender, at big data kan forandre vores opfattelse af historien: »Det betyder først og fremmest, at vi som historieskrivere har et meget større empirisk materiale at arbejde med. Vi kan med andre ord kortlægge på en helt anden måde«, forklarer Nanna Thylstrup.

LÆS ARTIKEL

Hun pointerer, at nye digitale arkiver også kan bruges på en anden måde end de arkiver, vi kender fra biblioteker og museer:

»Det giver langt mere frihed til den enkelte bruger i forhold til at konstruere nye historier. Begge dele kan naturligvis have vidtrækkende konsekvenser for den måde, vi tænker historieskrivning på«.

Men først når vi er færdige med at juble over de nye tekniske muligheder, melder de interessante spørgsmål sig, siger Thylstrup:

»Hvilken politik udspiller sig i disse nye arkiver? Og hvem får lov at sætte rammerne?«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden