0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Usædvanlig soldaterforfatter tager De Gyldne Laurbær

Anne-Cathrine Riebnitzsky er blevet tildelt boghandlernes store pris for 'Forbandede yngel'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Katinka Hustad (arkiv)
Foto: Katinka Hustad (arkiv)

Vinder. Anne-Cathrine Riebnitzsky modtager boghandlernes De Gyldne Laurbær for romanen 'Forbandet yngel'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er forfatterinden Anne-Cathrine Riebnitzsky, som i år kan glæde sig over at være modtageren af boghandlernes Gyldne Laurbær.

De Gyldne Laurbær er en litterær pris, som bliver uddelt af de danske boghandlere. Den blev første gang uddelt i 1949, til Martin A. Hansens 'Tanker i en skorsten' og er siden blevet modtaget af en lang række af prominente danske forfattere som Frank Jæger, Klaus Rifbjerg, Suzanne Brøgger og Helle Helle.

Årets hæder får Riebnitzsky for sin roman 'Forbandet yngel', der handler om en sprogofficer, der er udsendt til Afghanistan, men kommer hjem til Danmark, fordi hendes lillesøster har forsøgt at tage sig selv af dage.

I flyet hjem sidder hun ved siden af en militærlæge, som hun fortæller sin livshistorie med klip til træning som sprogofficer i Rusland med tragiske konsekvenser og om familieforholdene derhjemme, som er forknytte og prægede af en grufuld opvækst

[EI]

»Du ser træt ud«

»Mishandlingen af børnene er både konkret og subtil. Den bliver ved, også da børnene er voksne. Kommunikationen er altid et skjult magtspil her. Da Lisa ser moderen efter ankomsten til Danmark, mødes hun af ordene:

»Du ser træt ud«.

»Tak mor, jeg elsker også dig«, siger jeg.

»Ja, sådan var det ikke ment. Men du gør dig vel umage med at misforstå mig som altid«. Hun trækker mig ind i et knus og klapper mig på ryggen««, skriver May Schack i sin anmeldelse af romanen, der vandt Politikens romankonkurrence sidste år.

LÆS ANMELDELSE

Er selv soldat
De voldsomme beskrivelser af Rusland og Afghanistan er ikke tilfældige. Forfatteren uddannede sig selv til sprogofficer i russisk efter i 1998 at være færdig på Forfatterskolen.

Hun har været udsendt til Afghanistan, og har skrevet 'Kvindernes Krig', der handler om kvindernes rolle i Afghanistan, om deres kampe i hjemmet mod undertrykkelse og deres rolle under Talebans regime.

Hendes første roman er 'Den stjålne vej' fra 2012, som fortæller forskellige afghaneres historier fra forskellige synspunkter. Fra barnebrude, over en meget rettroende ingeniør, som er en torn i øjet på Taleban, til unge drenge, som bliver voldtaget.

'Den stjålne vej' modtog BogForums debutantpris, og blev nomineret til flere andre priser.

Læs mere:

Annonce