Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verboten. I Tyskland har Hitlers 'Mein Kampf' ikke kunnet trykkes i 70 år, mens den i en række lande er oversat og udgivet, også i Danmark.
Foto: AP

Verboten. I Tyskland har Hitlers 'Mein Kampf' ikke kunnet trykkes i 70 år, mens den i en række lande er oversat og udgivet, også i Danmark.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk forlag genoptrykker Hitlers 'Mein Kampf'

På 70-års dagen for Hitlers død er dansk forlægger klar til at trykke.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lille danske forlag Jørgen Paludan er parat til at trykke nye, danske eksemplarer af Adolf Hitlers selvbiografi og politiske drejebog ’Mein Kampf’, når det 30. april er 70 år siden, at den tyske nazileder tog livet af sig selv i førerbunkeren i Berlin.

Siden krigen har ophavsretten tilhørt den tyske delstat Bayern, som har forhindret nyudgivelse i Tyskland og med vekslende held forsøgt at gøre det samme i udlandet, men ophavsretten ophører 70 år efter forfatterens død, så i Tyskland kommer der ved årsskiftet en ny, grundigt kommenteret udgave.

Den danske forlægger vil dog ikke vente til nytår, hvor ophavsretten formelt ophører.

Nødoplag

»Vi genoptrykker, hvis der kommer interesse for bogen, og vi kører stringent efter april måned«, siger forlæggeren Jørgen Paludan.

I 1966 udgav forlaget trods protester fra Bayern ’Mein Kampf’ med kommentarer skrevet af professor i historie og moderne samfundskundskab Sven Henningsen.

I årenes løb har man ifølge forlæggeren trykt »nødoplag«, så bogen er stadig tilgængelig på dansk, selv om den kun sælger uhyre lidt.

»Vi har jo det hele liggende klar, så den kan genoptrykkes med kort varsel«, siger Jørgen Paludan.

Kun få læsere

I Tyskland er der nogen bekymring for, at nynazister skal udgive deres egne kommenterede udgaver, og at Tysklands omdømme vil lide skade, hvis bogen skulle gå hen og få en renæssance.

Den frygt har man ikke i den danske bogbranche, hvor interessen for bogen er til at overse.

»Den ville ikke få mange læsere. Jeg ville sætte et førsteoplag til 1.000. Så hvis nogen vil lave en kommenteret udgave, skal det være en fra universitetet, som i forvejen har sin gode løn, for det vil ikke være en bog, man bliver fed af«, siger forlægger og redaktør for bogbranchens fagblad BogMarkedet, Bjarke Larsen.

Vi vil ikke udgive en bog med et så afskyeligt og afstumpet indhold

»Jeg tror simpelt hen, at den er for tung og sej at komme igennem og for propagandistisk. Folk, der har skrevet om den, siger jo, at den er fuldstændig radbrækkelig at læse. Man vil hellere underholdes med godbidder og citater og se dem sat ind i en sammenhæng om, at her begyndte Hitler at skrive om jøderne, og at her kan man se en linje frem til holocaust«, siger han.

Gyldendal: Nej til afskyelig bog

På Gyldendal siger den litterære direktør Johannes Riis, at ’Mein Kampf’ er fuldt tilgængelig for forskning, og afviser, at forlaget kunne finde på at genudgive den.

»Vi vil ikke udgive en bog med et så afskyeligt og afstumpet indhold, en bog, der har været med til at fremkalde så meget had, så store ulykker, så uhørte lidelser i menneskehedens historie«, siger han.

Heller ikke med Lindhardt og Ringhof som forlægger kan Hitler se frem til noget litterært dansk comeback.

»Vi beskæftiger os indgående med Anden Verdenskrig og udgiver især her i 2015 meget. Men vil man udgive ’Mein Kampf’, kræver det en god historiekyndig person til at kommentere og perspektivere, og det bliver ikke mig, der udgiver den bog«, siger direktør Lars Boesgaard, der understreger, at det med den slags bøger er uhyre vigtigt, at faghistorikere kommenterer de subjektive fortællinger.

»Vi er ved at udgive en bog med en dansk soldat, som har været på Østfronten, hvor en historiker sidder og piller i hans påstande og skriver en introduktion og et efterord. For nogle gange går de let hen over erindringer om grimme ting på Østfronten«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Accept fra jødiske trossamfund

I Tyskland støttede delstaten Bayern først arbejdet med for første gang i 70 år at udgive en kommenteret udgave på tysk, men trak siden pengene tilbage af hensyn til ofrene for holocaust og deres slægtninge.

Til slut skød Bayern dog alligevel en halv million euro i Münchens Institut for Moderne Historie, som så selv kunne flytte pengene til arbejdet med at analysere og kommentere ’Mein Kampf’, som nu ventes at udkomme til nytår.

Og efter indledende modstand har det Centrale Råd af Jøder i Tyskland bakket op om udgivelsen, da man alligevel let kan få adgang til bogen på internettet, og rådet derfor foretrækker, at unge mennesker, når de støder på den, også præsenteres for en afklædning af og perspektivering af Hitlers fordrejninger.

Heller ikke i Det Jødiske Samfund vil man modsætte sig nye, kommenterede udgaver.

»Jeg er ret sikker på, at et forbud i vore dage, hvor man distribuerer elektronisk, ikke har den store effekt på dem, der måtte have lyst til at læse bogen, og et forbud ville bare give den en opmærksomhed, den slet ikke fortjener«, siger formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, og tilføjer:

»Jeg vil da håbe, at danske forlæggere har andre og bedre ideer til bøger at udgive, og jeg håber da ikke, at det måtte blive en bestseller. Jeg har også svært ved at se, at en bogudgivelse vil revitalisere en ideologisk strømning. Alle kender forhåbentlig de konsekvenser, den førte med sig«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden