Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mathias Christensen
Foto: Mathias Christensen

Mithu M. Sanyal havde denne lille vulva i fløjl og satin med en rose som klitoris med som maskot til interviewet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Femi-forfatter blæser til kamp for den naturlige kusse

Mithu M. Sanyal har været optaget af kussen og dens væsen hele livet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Engang var der en pige på 15 år, der kiggede ned mellem sine ben. Hun vidste ikke, hvad det var, hun så der i spejlet. Hendes mor havde nemlig lært hende at slukke lyset, når hun klædte om, og på alle måder holde hænderne over dynen. Synet i spejlet ramte hende hårdt. En alien.

Fast forward til nutiden sidder der en voksen kvinde på 40 år foran mig. Mellem os ligger en pink bog med en kvindes spredte ben i en skovbund på forsiden. Bogen ’Vulva – det skjulte køn’ er netop udkommet på dansk efter halvandet års massiv omtale i forfatter, journalist og kulturhistoriker Mithu M. Sanyals hjemland, Tyskland. Spørgsmålet er så, hvorfor kussen gik hen og blev hendes altoverskyggende interesse hele vejen fra ung pige til voksen kvinde.


»Jamen, jeg husker følelsen af at være uinformeret. Jeg gik på biblioteket for at finde bøger om kussen og fik til sidst et bind af ’Vagina og dens sygdomme’ udleveret af en bibliotekar. Det var meget sigende, for hvis vi overhovedet taler om kussen, handler det om sygdomme eller børnefødsler. Eller endnu værre, mishandling«, fortæller hun.

Teenageoplevelsen var vel at mærke inden internettet. Nu til dags kan man lave en Google-søgning, og kusser i millionvis vil poppe frem, godt nok mest i pornoform.

Vildledt i årtusinder
Sanyals bog er kulminationen på hendes journalistiske og feministiske virke gennem hele hendes voksne liv, hvor hun igen og igen har forsøgt at sætte »den skjulte« vulva på dagsordenen med medie- og kunstprojekter.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden