Udgivere. Maya Zachariassen, 26, og Maria Dønvang, 24, har brugt mere end et år på at skabe den helt rette ramme for to tekster, der via auktion skal sikre deres nonprofit boghandel penge til indkøb og drift.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Udgivere. Maya Zachariassen, 26, og Maria Dønvang, 24, har brugt mere end et år på at skabe den helt rette ramme for to tekster, der via auktion skal sikre deres nonprofit boghandel penge til indkøb og drift.

Bøger

Amerikanske forfatterstjerner hjælper miniboghandel på Nørrebro

Hvis man gerne vil beføle en bog af helt særlig karat, kan man tage ud til den lille Nørrebro-boghandel Ark Books. Her kan man finde et gramseeksemplar af en smukt indbundet bog med tidligere uudgivede tekster af Paul Auster og Siri Hustvedt. Og høre den særlige historie bag udgivelsen.

Bøger

På fortovet foran Ark Books står bogkasser med arabiske litteraturtidsskrifter og novellesamlinger fra Østeuropa. Inden for i boghandlens halvmørke er der bløde, slidte lædersofaer og hylder spækket med udgivelser af en slags, man ikke finder mange andre steder i København. Og snart vil man her kunne føle på og kigge i en helt særlig, eksklusiv udgivelse, som der kun findes seks af i verden. Nemlig en lille, håndlavet bog med to tekster, som det ombejlede newyorker-forfatterpar Paul Auster og Siri Hustvedt har foræret til boghandlen.

»Det var jo et long shot, en skør ide«.

Det fortæller Maria Dønvang om at kontakte newyorkerparret for at bede om støtte.

Hun er en af de frivillige, der har været med fra begyndelsen og jongleret med ideer til at skaffe penge til at få bøger på hylderne i Møllegade.

»Og så fik vi endda mere, end vi havde bedt om. For vi spurgte bare om noget fra skuffen, noget de havde rørt ved, så det havde lidt stjernestøv. Og så fik vi en tekst, der ikke tidligere har været trykt og et helt nyskrevet essay«, fortæller hun med opspilede øjne for at mime overraskelsen, da hun fik svar fra forfatterparret.

To tekster i indbakken

Resultatet er blevet en bog, der rummer novellen ’Alone’, som Paul Auster skrev 22 år gammel i 1969 samt det nyskrevne essay ’Becoming the Other in Translation’ af Siri Hustvedt.

»Det er vigtige tekster. Her præsenterer Auster den symbolverden, han trækker på i sit forfatterskab med Sisyfos-myten og figuren Quinn. Han skriver om ensomheden i forfattergerningen, om den sagnomspundne inspiration. Det er hans tidligste prosa på tryk nogensinde. Og de passer sammen, teksterne«, forklarer Maya Zachariassen, der også er en af de frivillige bag Ark Books.

LÆS OM ARK BOOKS I MAGASINET

Paul Auster har skrevet roste romaner som ’New York-trilogien’, ’Tilfældets musik’, ’Orakelnat’ og ’Moon Palace’, mens Siri Hustvedt har vundet sig en stor fankreds med titler som ’Det jeg elskede’ og ’En amerikaners lidelser’.

Men hvordan får man to forfattere af den liga, som står med fede, store typer, når de optræder på litteraturfestivaler, til at forære en lille Nørrebro-boghandel et par værker?

Det, der syntes at være en vild ide, viste sig at være hurtigt realiseret.

De frivillige fra Møllegade tog kontakt til parrets danske udgiver, Per Kofod, som hjalp med introduktion og emailadresser, de skrev en side om nonprofit-boghandlen og en side om, at de var på røven økonomisk. Efter blot to uger havnede de to tekster i indbakken.

Intelligenstest

Ark Books havde egentlig behov for at trykke og sælge teksterne med det samme for at tjene penge, så der var midler til at indkøbe bøger til den ny boghandels hylder, men de frivillige besindede sig.

»Det her er jo kulturarv, så det skulle gøres godt. Det tog os et år at åbne en boghandel, og det har taget os et år at udgive denne her bog. Vi vågnede ikke en morgen og vidste, hvorman man udgav en helt vildt eksklusiv bog i kun seks eksemplarer. Det skulle vi lige lære."«, fortæller Maya Zachariassen.

Hun pakker resultatet ud af et beskyttende papirsvøb. Den er som en lille æske indbundet i petroleumsblåt, groft stof, aflang i formatet og ikke større end at den ligger fint i håndfladen. Det er lidt af en intelligenstest at hitte ud af, hvordan man åbner den. For at undgå, at en af de to tekster får forrang over den anden, har bogen nemlig to forsider og ingen bagsider, og man må tage bogryggene af for at kunne folde teksterne ud som var de harmonikaer.

»Det har taget bogbinderen Megan Adie 70 timer at lave de seks bøger. Det er omkring 12 timer stykket«, forklarer Maria Dønvang om formgivningen, der er som et værk i sig selv.

Hun forestiller sig, at biblioteker og samlere vil fatte interesse for bogen - »og skøre folk med mange penge«.

»Vi tænker internationalt«, tilføjer Maya Zachariassen. »Og vi har ikke travlt«.

LÆS INTERVIEW MED SIRI HUSTVEDT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med værker i mulepose

De frivillige forestiller sig, at hver bog kan indbringe et femcifret beløb, og derfor har det også været med nogen bæven, at de har fragtet de seks bøger med bus 5A til Nordvest, med i håndbagagen i fly til New York og med subway til Brooklyn, hvor Maria Dønvang besøgte forfatterparret for at fremvise resultaterne og få dem signeret.

»Jeg følte mig som en hemmelig agent med muleposen og ’my precious’«, fortæller Maria Dønvang.

Da hun nåede frem til dørtrinnet ved forfatterparrets brownstone i Brooklyn rankede hun dog ryggen og indtog rollen som repræsentant for boghandlen.

»Jeg kunne jo ikke ringe på og sige ’dit forfatterskab har formet min litterære forståelse’. Jeg havde jo hele boghandlen siddende på mine skuldre«, forklarer hun.

Både Paul Auster, der tog imod i sutsko, og Siri Hustvedt var begejstrede for resultaterne, som blev signeret ved parrets røde kakkelspisebord.

New York Public Library har allerede, efter en visit, vist interesse for udgivelsen, og nu må tre afdelinger afgøre internt, hvem der skal have den tilfalder. I alt fire eksemplar af de bliver udbudttil salg, og planen er, at bøgerne skal på auktion for at sikre højest mulig pris. De to andre bliver henholdsvis foræret til Det Kongelige Bibliotek og lagt til beskuelse og læsning i Ark Books for at understøtte boghandlens mission om at præsentere bøger, man ikke finder andre steder.

»Det er gramse-eksemplaret«, forklarer Maria Dønvang, som Politikens udsendte får lov at håndtere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gulvvask og opsparing

Men det handler ikke kun om litterær forgabelse og omhyggelig formidling. Det handler også om peng, og indtjeningen skal dedikkeres til indkøb af flere bøger til hylderne – nogle »vildere ting« end i dag – og opsparing.

Arbejdet med den lille blå bog har givet de frivillige i boghandlen appetit på flere udgivelser. Derfor overvejer de nu, hvilke andre udenlandske stjerneforfattere, de kan spørge om bidrag til en ny bog.

»Med den her start bliver det jo ikke helt skidt at være nummer to i serien«, tænker Maria Dønvang.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce