Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DREYER METTE/Politiken-Tegning
Foto: DREYER METTE/Politiken-Tegning

Ikon. Gamle Henrik Ibsen er blevet centrum i en ophedet videnskabelig debat.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norges nationaldigter er omdrejningspunkt for videnskabeligt slagsmål

Henrik Ibsen er blevet centrum for en debat om videnskabelig redelighed.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den norske forfatter og historiker Ivo de Figueiredo er alt andet end tilfreds med den danske historiker Birgitte Possings bog om biografier, 'Ind i biografien'.

Her indgår nemlig en læsning af de Figueiredos dobbeltbiografi om den norske digter og dramatiker Henrik Ibsen, som han slet ikke kan genkende.

Så lidt, at han har valgt at lave et debatindlæg her i Politiken, hvor han skriver, at Possing »simpelthen [har] misforstået det hele, som en gymnasieelev, der ikke har fattet ironien i en eksamensopgave og dermed afleverer en besvarelse, der går stik imod det, opgaven efterspørger«.

Possing roser Ivo de Figueiredo bøger for at være god læsning med et imponerende overblik, men mener ikke, at det kvalificerer sig som videnskab, fordi de Figueiredo i hendes øjne ikke skelner mellem, hvordan han bruger sine forskellige kilder. Hun mener, at bogen bruger Henrik Ibsens egen selviscenesættelse til at ophøje ham til nationalt ikon.

ANMELDELSE AF POSSING

At bogen er blevet godt modtaget i Norge skyldes ifølge Possing, at Ivo de Figueiredo i sin brug af Henrik Ibsens egne tekster er med til at bygge myten om nationaldigteren Henrik Ibsen op uden at forholde sig kritisk til kilden.

»Det er rigtigt, at det er forkert at lade Ibsen forklare Ibsen. På den anden side er det er også naivt at tro, at man kan finde en forklaring på, hvordan Shakespeare eller Ibsen blev det, det blev alene ved at se historisk på dem. Jeg skriver også meget om de historiske forudsætninger, som bidrog til hans succes. Men der vil altid være en rest, et ureducerbart element i ethvert menneskes liv, som ikke kan forklares. Hvis du spørger mig, hvad der gjorde Ibsen til Ibsen, vil jeg efter over 1.300 sider og hundredvis af fodnoter alligevel svare: »Jeg ved det ikke, jeg er biograf, ikke Gud««, siger Ivo de Figueiredo.

Han mener i sandhed, at han har begået videnskab, og mener ikke, at det er noget problem, at han inddrager Ibsens selviscenesættelse som en del af sin biografi. Ifølge sin egen udlægning, bruger han netop myten til at vise, hvordan eftertiden forstod Ibsen gennem forfatterens egen selviscenesættelse samtidig med, at den gør op med den.

De Figueredo mener, det er »groft nedladende« af Birgitte Possing over for de norske kritikere at sige, at de ikke går kritisk til hans bog, fordi den opretholder den nationsopbyggende myte om Ibsen.

»Hverken de kritiske eller de positive anmeldelser har hævdet det absurde, at jeg i min biografi skal have set bort fra kildekritik og dokumentation«, siger han.

Ny bog kortlægger hvordan biografier kan forskønne eller forvanske kulturelle ikoners liv. Kilde: Politiken.tv/ Christoffer Emil Bruun / Producer: Peter Vintergaard

Det handler om videnskab

Birgitte Possing, der er dr.phil. og professor ved Rigsarkivet, undrer sig over, hvorfor debatten kommer nu.

»I 2010 skrev jeg og fik optaget spidsartiklen i en udgivelse ved Senter for Ibsen-studier, som handler om den biografiske læsning af Ibsen. Her blev jeg bedt om at forholde mig til Ivo de Figueiredos dobbeltbiografi, teksten har de samme hovedpointer som den i bogen, og den er blevet fagfællebedømt af flere Ibsen-forskere. Det er ikke nyt for ham«, siger hun om kritikken, som hun »tager stille og roligt«.

»Hans bog gav det store overblik over alt, hvad der før var skrevet om Ibsen, den var et kunstnerisk arbejde og flot som genfortælling af Ibsenikonet. Men som analyse var den diskutabel, fordi han rent metodisk behandlede litteratur, normative myter og samtidige kilder i en pærevælling«, siger hun.

Hun mener, at de Figueiredo »reagerer følelsesmæssigt på metodisk, videnskabelig kritik af, at han forklarer Ibsens livsforløb med geniet selv«.

Laver cirkelslutninger

»Jeg roser hans indsats som fortæller, men kritiserer hans metodiske greb for tautologi. Figueiredo vurderer ikke sine kilder kritisk i forhold til de situationer, de er skabt i, og han sidestiller Ibsens egen litteratur med samtidige kilder. Grunden til, at det virker, er, at han bekræfter det herskende Ibsenbillede af den store nationaldigter«, siger hun.

Tautologi betyder, for de enkelte, der ikke kender begrebet, at lave cirkelslutninger eller sige noget selvindlysende. Altså her i tilfældet, at sige, at Ibsen er et geni, fordi Ibsens siger, at Ibsen er et geni, siger Possing.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Biografier er fortolkninger af liv, og de bygger på et grundlag. Det er det grundlag og den systematisk videnskabelige kritik af det, han ikke vil diskutere. Tidligere har han ikke villet indgå i den debat, jeg har inviteret ham til. Fint, at han vil det nu«, siger hun.

Ivo de Figueiredo siger selv, at han melder sig på banen nu og ikke gjorde det i 2010, fordi artiklen til Senter for Ibsen-studier var mere omfangsrig end kapitlet i Birgitte Possings bog. I hans optik var læsningen også mindre fejlbehæftet.

»Ikke egnet til nationsopbygning«

Den norske historiker og forfatter Arnhild Skre har både læst Possings bog om biografier og de Figueiredos Ibsen-biografier.

»Jeg synes, at Possings bog er en betimelig tilføjelse til historiefaget, når det gælder biografi«, siger hun. Generelt er hun meget positiv over for Possings arbejde, og er enig i hendes pointer om, at mange biografier ikke bliver »udsat for kvalificeret kritisk gennemgang«.

KRONIK AF POSSING

Hun er dog uenig i Possings læsning af Ivo de Figueiredos biografier.

»Jeg vil ikke sige, at hun tager helt fejl i sin læsning af Figueiredo, men påstanden om, at han har en naiv tilgang til Ibsens selvfremstilling og iscenesættelse, er jeg ikke enig i«, siger hun.

Hun mener, at han læser fiktion som fiktion og fakta som fakta.

»Han giver selvfremstillingen en vældig central plads, så man kan godt læse det sådan, at han tager det som fakta. Sådan har jeg bare ikke opfattet det. Han viser, hvordan Ibsen forsøger at skabe et billede af sig selv, som han siden får folk til at tro. Men biografien accepterer ikke den fremstilling«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de steder, man kan gå galt i biografien er dog den meget litterære sproglige tone, mener hun, som godt kan virke meget anderledes end andre historiske eller litterære biografier.

Hun mener generelt, at det er godt at få et blik på sine nationale helte udefra, hvor klarsynet omkring nationale helte måske er større. Hun mener bare ikke, at kritikken rammer i Birgitte Possings tilfælde.

»Figueiredo bygger ikke Ibsen op som en heltefigur, men nærmest tværtimod. Den her biografi er ikke egnet til nationsopbygning«, siger hun.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden