Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr-foto
Foto: Pr-foto

Sporløs. Katja Petrowskaja fortæller gennem sin egen slægtshistorie den brutale nyere historie bag det moderne Europa.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Herr Offizier«, nåede hun at sige, inden hun blev skudt ned

Med smertelig poesi har Katja Petrowskaja skrevet om ruinerne af sin jødiske slægt. Bogen er en højaktuel og brutal historie om det moderne Europa.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad der skulle ske, eller hvorfor de skulle møde op her, vidste ingen.

Men det er ikke svært at forestille sig de bange anelser, der løb ned langs husmurene, da hele Kijevs jødiske befolkning begav sig mod hjørnet af Melnik-gaden og Dokterivskijgaden tidligt om morgenen 29. september 1941.

Dagen før havde titusinder af familier og venner kunnet se på plakater fra de tyske besættelsestropper i byen, at de skulle stille op her.

Efter en rum tid fik menneskemængden besked på at spadsere i retning af den store Babij Jar uden for byen. Da bagtroppen var en kilometer fra slugten, kunne de høre de første skud falde længere fremme. I løbet af denne dag og den følgende blev 33.771 jøder fra Kijev skudt ned og efterladt i slugten.

En af de meget få, der ikke blev myrdet i Babij Jar, var forfatteren Katja Petrowskajas oldemor, en 90-årig kvinde, som af uransagelige grunde ikke fulgte den tyske ordre om at møde op på det givne sted.

Hun, der muligvis bar navnet Esther, blev i sin lejlighed. Hvorfra hun tidligt om morgenen gik ned på gaden for at hilse på nogle tyske officerer. »Herr Offizier«, nåede hun at sige, inden hun blev skudt ned.

På flugt fra ragnarok

Farmorens skæbne og uklare identitet er en af de gåder, der har fået den 45-årige Katja Petrowskaja til at rejse tilbage i sin slægts historie og ad de veje ad hvilke, hendes forfædre tog flugten, som følge af Anden Verdenskrigs ragnarok.

Også i dag er Europas veje, togskinner, strande, færger, ja, selv tunneler hjemsøgt af folk på flugt, mens højreradikalismen lurer i kanten af et broget og uskarpt billede.

Med andre ord er der sørgelig højaktualitet i Katja Petrowskajas bog, der udkom først på tysk og har vundet flere priser.

Aktualiteten er dog en biomstændighed i forhold til bogens både smertelige og poetiske favntag med en fortid, der kun vanskeligt lader sig dirke op og aldrig giver forfatteren eller hendes læsere de fulde svar.

De forsvandt med de slægtninge, der mistede livet af ubærlige og meningsløse grunde. Deraf titlen, for oldemoren fra Kijev hed måske – måske ikke – Esther.

»Måske har jeg skræmt fortidens spøgelser op«

»Måske har jeg skræmt fortidens spøgelser op, rørt ved en eller anden fintfølende membran i himmelens nederste lag, som et menneske lige nøjagtig kan nå«, tænker Katja Petrowskaja et typisk sted i sin slægtsfortælling, man ikke skal læse mange sider af for at forstå, at det er hendes personlige fortælling og sag, det handler om.

Med udgangspunkt i den personlige erindring og brudstykkerne af slægtsforskning får Katja Petrowskaja fortalt den brutale nyere historie bag det moderne Europa. Det er, som hun skriver, »indre sammenhæng« og »ledemotiver«, hun søger efter.

Nøjagtig som de mennesker, der i dag krydser Middelhavet i håb om at finde fred eller et liv med håb og perspektiv i det Europa, som lukker dørene og vender ryggen til, sikkert vil gøre engang.

»Hendes krig blev min«, som Katja Petrowskaja skriver om sin mor og forholdet til den krig, der nu er så fjern, at det ikke er muligt at opdrive en fuldkommen sandhed fra ruinerne af familiens slægtstræ.

Det er en erkendelse, vi alle må gøre, men det er en smertelig og smuk rejse tilbage til den usikre fortid, der har skabt nutiden, vi inviteres med på her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden