Pels. Husk din hamster. Ellers kan den hjemsøge dig igen og igen. Illustration: Hanne Kvist

Pels. Husk din hamster. Ellers kan den hjemsøge dig igen og igen. Illustration: Hanne Kvist

Bøger

Hanne Kvist er i fineste form om hunde og Herlev

Det er forfatterens kontrollerede lattermildhed, som driver værket.

Bøger

En forunderlig historie fra Herlev. Hanne Kvist sætter Underdanmark og de forskellige slags parforhold og vilkårene for alle de klemte børn på spidsen i et rablende, virtuost sprog rundt om en handling, der vugger og hugger sig fremad på samme måde. Med eller uden pels. Men med talrige illustrationer a la tegneserie af forfatteren selv. Sådan en bog kommer der ikke hvert år.

Vi begynder i Herlev. Her sidder Freddy med Sille, der er hans papsøster for tiden og Torstens datter. Ude i køkkenet er Freddys mor ved at smide Torstens ting ud ad vinduet. Torsten er ellers en rolig fyr, men så hører de, at han råber: »Ikke min fladskærm!«.

Freddy har prøvet det før, så han ved, hvordan det ender. Nu skal de flytte igen. Til Åbyhøj eller Bogense. Nu var han ellers ved at falde til i Herlev. Han har trods alt været her nogle måneder.

Han har også fået en ven, der kan lide dyr. Freddys højeste ønske er at få en hund, men desværre er hans mor allergiker. Siger hun. For hun fik vist aldrig taget testen. Freddys far bor i en campingvogn oppe i Kulhuse. Der hænger Freddy ud, når det bliver for broget rundtomkring i Danmark. Endelig får han en hamster.

Tak for Freddy!

At referere handlingen og sidehandlingerne og alle finurlighederne i ’Dyr med pels – og uden’ ville fylde et helt nummer af Bøger.

Det er forfatterens kontrollerede lattermildhed, som driver værket. Hun har ikke sine personer til bedste. Hun hænger dem ikke ud. Hun moraliserer ikke. Hun skruer troldsplinten på brilleglasset, så det groteske bliver hverdag, og hverdagen bliver grotesk.

De finder sammen igen – for en stund – mor og Torsten. Det skal fejres med en tur til Tyskland. Ungerne bliver pakket ned i den Ikea-trailer, de har lånt sig til. Det går derudad, og efter adskillige trængsler, som har med hamsteren at gøre, havner Freddy i en amerikansk vip-flyder, som fragter en stor kanon til festival i Roskilde.

Nu er historien ved at være slut. Det er ikke godt at vide, hvordan det hele ender. Med måbende øjne og tilbageholdt grin – for det er jo sørgeligt! – læser man sig igennem dette værk, der har ikke så lidt af Kim Fupz Aakeson over sig, men på Hanne Kvist-måden. Tak for Freddy! Hils ham.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce