Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Efter. Sådan ser den originale Peter Plys og hans venner ud nu.
Foto: Pete Riesett and Steven Crossot/AP

Efter. Sådan ser den originale Peter Plys og hans venner ud nu.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før og efter: A.A. Milnes originale Peter Plys-bamse har fået en opstrammer

Plysdyret, som forfatter A.A. Milne gav til sin søn, før han skrev sin børnebogsklassiker 'Peter Plys', havde det ikke godt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tøjdyr lever hårde liv. De bliver mast og indimellem kastet op på. Sjældent bliver de rigtig gamle. Men når den originale Peter Plys fylder 95 år på søndag, vil han faktisk tage sig bedre ud, end han har gjort meget længe. Det samme kan siges om hans venner Grisling, Æsel, Tigerdyret og Kængu, for de har alle fået en opstrammende behandling hos nogle af USA bedste tekstilkonservatorer. Det skriver kultursitet Hyperallergic.com.

Det var 21. august 1921, at forfatter A.A. Milne gik i stormagasinet Harrod’s og købte bamsen til sin søn Christopher Robin. De følgende år fik drengen flere tøjdyr i sengen, og det var dem, som forfatteren gav litterært liv i børnebogsklassikerne ’Peter Plys’ (1926) og ’Peter Plys og hans venner’ (1928). Familien Milne gav siden tøjdyrene til forlæggeren E.P. Dutton, på nær Kængubarnet, som forsvandt sporløst i en frugtplantage i 1930’erne og aldrig er set siden.

I 1987 blev dyrene skænket til New York Public Library (NYPL), hvor de var udstillet i en montre foran en gengivelse af Hundredmeterskoven. Og de havde det ikke godt.

Træk med musen i billedet herover og se plysdyrene før og efter.

Blandt andet var Kængus hals revet af led, det gamle fyld i dyrene var i opløsning, så de faldt nemt sammen, Peter Plys og Grislings snuder var ødelagte, og Æsels pels så rærlig ud.

Målet med konservatorernes arbejde var imidlertid ikke at få de originale tøjdyr til at se ud, som dengang de sad på hylden i Harrod’s i 1921.

»Det var et godt tidspunkt at gøre det på (restaurere tøjdyrene, red.) den seneste udvikling inden for tekstilkonservering taget i betragtning«, udtaler afdelingsleder Michael Inman fra NYPL til kultursitet. For nu kan dyrene holde langt ud i fremtiden. Men Milne-familiens egne småreparationer pillede man helst ikke ved, understreger Inman.

»Når det var muligt, forsøgte vi at bevare disse ændringer, som var lavet ved tøjdyrene, fordi de er en del af deres historie«.

Skulle man have fået en ubændig trang til at ønske Peter Plys tillykke, kan det gøres her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden