0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kønsopgøret startede med stewardesserne i USA

Hvordan i alverden gik det til, at kvinderne gav mændene baghjul på jobmarkedet?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foregangskvinder. De amerikanske stewardesser gik som den første faggruppe til den amerikanske ligestillingskommission, da instansen åbnede i begyndelsen af 60'erne. Stewardesserne ville blandt andet gøre op med, at de skulle måles og vejes regelmæssigt for at sikre, at de så ordentlige ud. Foto: Polfoto

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Klokken er 8 om aftenen, men de to kvinder foran mig i køen foran det jødiske kulturcenter på 92nd Street i Upper East Side i New York kommer tydeligvis direkte fra arbejde.

I deres velsiddende spadseredragter, Bottega Veneta- og Kate Spade-tasker oser de af karriere og succes og udnytter begge den korte ventetid til at tjekke deres BlackBerryer og fyre et par e-mail af.

Alt ved det fuldkommen vanlige: to travle newyorkerkvinder, der er på kulturjagt i den dyre del af byen efter en lang dag på arbejde. Men netop at det er blevet så fuldkommen hverdag, at ingen værdiger dem et ekstra blik eller undrer sig, er ifølge den amerikanske kommentator og forfatter Gail Collins noget nær et mirakel.

I sin nye og meget omtalte bog ’When Everything Changed: The Amazing Journey of American Women From 1960 To The Present’ beskriver hun kvindernes frigørelse i USA de seneste halvtreds år som en social revolution, der har få paralleller i menneskehedens historie.

»I løbet af en enkelt generation – næsten mindre – kastede de amerikanske kvinder årtusinders lænker af sig og brød næsten alle tænkelige barrierer. Og ikke bare gjorde de det, alle accepterede det så meget, at næsten ingen i dag tænker over, hvor utroligt det egentlig var«, siger hun.

To tjekkede kvinder
Det er netop for at opleve Collins beskrive og forklare den udvikling, at de to tjekkede kvinder har trodset de iskolde vindstød, der slår ned gennem gaderne, sådan som de kun kan det i New Yorks snorlige gader. Hundredvis af andre kvinder – og nogle enkelte mænd – har gjort det samme.
»Ideen til bogen opstod, da jeg skulle skrive en historie om kvinders udvikling de sidste 1.000 år til avisen (New York Times, red.) i forbindelse med årtusindeskiftet«, siger Collins, da hun kommer på scenen sammen med sin veninde, forfatteren Nora Ephron, der har rollen som samtalepartner og ordstyrer.

Salen ler muntert, da Collins forklarer, at den mandlige redaktør, der gav hende opgaven, sagde, at han naturligvis ikke ville påvirke hendes journalistik, men umiddelbart troede, det var en vinderhistorie, hun havde fat i.

»Og det var det virkelig, meget mere end jeg egentlig nogensinde havde tænkt over. Og det mest forbløffende var, at det meste faktisk var sket i min egen levetid. Jeg blev næsten svimmel af at tænke på, hvor meget der var sket for kvinder«, siger hun, og kvinderne i salen – især de ældre af dem – samtykker ivrigt.

»Det er rigtigt. Helt rigtigt«, nikker min sidekammerat, Barbara, der er 71 år. Hendes mand var advokat, og hun har selv aldrig arbejdet, forklarer hun, men alligevel – eller måske netop derfor – glitrer hendes øjne om kap med hendes imponerende smykker, mens hun lytter til Collins’ beskrivelse af kvindernes landvindinger på arbejdsmarkedet og i samfundet som sådan.

Kvinder – nej tak
Og når man hø