0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Globetrotterens erindringer balancerer på dødens rand

Skrønedigteren Jørn Riel har skrevet »en slags memoirer« om sit farverige rejseliv. Fyldt med farer og overbærende humor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Hansen
Foto: Lars Hansen

IKON. Piben sidder, hvor den plejer. Jørn Riel er født i Odense, har rejst jorden rundt og bor nu i Kuala Lumpur.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mit livs eventyr’ kaldte eventyrdigter Andersen sine erindringer, med diskret markering af, at erindringerne var stærkt redigerede.

Så hvordan skulle skrønedigteren Riels erindringer blive til andet end netop ’Mit livs skrøne’ – ihukommende hans egen karakteristik af skrønen som »en løgnehistorie, der kunne være sand – eller omvendt«.

Riels »slags memoirer« er da også blevet en lun og fornøjet fejring af et langt liv som rejsende fortæller eller fortællende globetrotter, som man nu vil.

Redigeret helt fri for de begrædelige trivialiteter, ethvert liv selvfølgelig også rummer, består den letløbende beretning af nedslag i et 85-årigt liv, der fra barneår i Odense og på Vesterbro i København fører via Nordøstgrønland og resten af kloden rundt til mandens nuværende bolig i Kuala Lumpur som nabo til den ældgamle jungle og dens frække aber, der via tagterrassen bryder ind i hans barskab.

Med andre ord en skønsom blanding af erindringsglimt om skolelærere og den første skoleforelskelse. Den strikse dansklærer Jeppesen får æren af at have lært fortælleren »et dansk, som på trods af mere end femogtres års udlændighed stadig er gangbart«.

Ja, gangbart, men stedvis i velbrugt fodtøj: Hvad mon fænomener som ’salmiakpastiller’ og ’ismejerister’ eller oplysningen om, at samme ’Jeppe’ var »rolig som et fad tykmælk«, siger læsere under 40-50 år?

Her er kortere glimt af livet som FN-udstationeret i Palæstina og senere Pakistan, en fængselstur i Havana og det klimastridige projekt med at bygge en iglo i Malaysia.

Om rejsen i det nordligste Canada som research til den store trilogi ’Sangen for livet’. Om årene og senere kun somrene i huset i S