0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatteren Håkan Nesser om gådens væsen

Den svenske forfatter er aktuel med romanen, 'Skyggerne og regnen', der udkommer i morgen. Håkan Nesser mener, at vi som læsere har brug for gåder. Men ikke i vores liv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

MENINGEN MED LIVET? Vil forfatteren Håkan Nesser helst være fri for at kende svaret på. - Foto: Anders Birch

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Som læsere har vi behov for gåder.

Som mennesker har vi behov for fortællinger, der kan skabe orden i vores kaotiske liv.

I sin nyeste roman på dansk, 'Skyggerne og regnen', ruller den svenske forfatter Håkan Nesser en fuldblodsgåde ud - mordet på en pige og en mands forsvinden.

Samtidig præsenterer han sine læsere for en fortælling, som har skabt så meget orden i anmeldernes hoveder, at de har sluppet alle forbehold.

Gådens vigtighed
»Efter storværket 'Skyggerne og regnen' står det helt klart, at han, ligesom Kerstin Ekman, udvisker grænsen mellem krimien og stor litteratur«, skrev Expressen.

»Der skal være gåder. Også i mainstreamlitteraturen. Selv Dostojevskij benytter sig af gåderne. Her er der to ting, læserne ønsker svar på.

1. Hvad er der sket? 2.Hvad vil der ske? Det er helt grundlæggende i litteraturen. Hvis gåden ikke findes, lægger man bogen væk, men det er jo aldrig noget, kritikerne taler om i anmeldelserne. Begrebet spænding er ikke fint, for litteratur skal helst være kedelig«, siger Håkan Nesser.

Kan leve af at være forfatter
Ingen har endnu beskyldt ham for at være kedelig.

Nesser er derimod berømt for at have skrevet ikke mindre end ti kriminalromaner om politimanden Van Veeteren. Romaner, som allerede er blevet eller er på vej til at blive filmatiseret.

Ud over at de har solgt i hundredtusindvis af eksemplarer. Ja, faktisk i alt 4 millioner bøger har Håkan Nesser solgt, og siden 1998 har han kunnet leve af at være forfatter.

Krimier og fodbold
Han er tidligere folkeskolelærer, men efter et gennembrud hos det storkøbende tyske publikum fik han mulighed for at skrive på fuld tid som en del af den tilsyneladende ustandselige bølge af svenske krimier, der flyder ud i verden. En udvikling, Nesser ikke er ubetinget begejstret for.

»Alle skriver jo krimier i Sverige, og alle tror, de kan skrive dem. Det er imidlertid ikke krimigenrens problem, men derimod forfatternes og forlagenes problem«, siger han.

Selv læser Håkan Nesser ikke så mange krimier mere. Måske én for hver femte eller tiende bog, han læser. Da han var 15-20 år gammel, åd han dem. Den ene reolmeter efter den anden.

»Det er med krimier som med fodbold. De fleste kan være enige om, at fodbold nok er det ædleste spil, der findes, men der bliver godt nok spillet mange dårlige fodboldkampe. Krimien er også den bedste genre, men der bliver fandeme skrevet mange dårlige af slagsen«, siger Håkan Nesser.

Ikke nogen revolution i USA
Han synes, krimien har nogle indbyggede fordele, eftersom den konstant har de store spørgsmål oppe at vende. Liv og død. Til gengæld er det også en genre, hvor de eksistentielle temaer med løs hånd kan drysses ud i handlingen, uden at forfatteren på noget tidspunkt egentlig går i dybden.

»Som forfatter er det lettere at gemme sig i krimigenren«, siger Nesser og nævner det som en af årsagerne til, at genren ofte bliver anset for at være en litterær letvægter.

Hans egne romaner er oversat til 20 sprog, og i disse dage udkommer Håkan Nessers første bog på amerikansk hos forlaget Pantheon. Ikke at han tror, det vil revolutionere det amerikanske bogmarked. Dertil er den tårnhøje svensker alt for jordbunden. Under et besøg i København siger han, at han ikke engang ved, hvor stort førsteoplaget er på bogen 'Borkmann's Point', som er en del af Van Veeteren-serien.

Leg med genren
Håkan Nesser er udkommet på dansk siden 1994, og forlaget Modtryk har udgivet hele serien om Van Veeteren, men den svenske forfatter har af en eller anden grund aldrig fået samme hul igennem til de danske læsere, som tilfældet har været for Henning Mankell, Åke Edwardson, Jan Guillou og Liza Marklund.

Med 'Skyggerne og regnen' kunne gennembruddet imidlertid være en mulighed. I hvert fald er Politikens anmelder Bo Tao Michaëlis helt enig med sine svenske kolleger.

»'Skyggerne og regnen' er fremragende. Simpelthen. En af broderlandets bedste krimiforfattere - Håkon Nesser med serien om Van Veeteren i et opdigtet land - har gjort det igen. Leverer ikke kun varen, men også i en episk luksusudgave med litterær substans«, skriver Bo Tao i den anmeldelse, der i morgen står i Politiken Bøger.

Forbrydelsens element
Og så er det i virkeligheden slet ikke en kriminalroman, Nesser har skrevet. Glem alt om tungsindige kriminalfolk, der enten er skilt, fordrukne eller depressive. Eller en kombination af det hele. Glem alt om detektivisk indsamling af spor.

»Det er nærmest en leg med genren. Forbrydelsen som fiktion«, siger Nesser.

Der er en forbrydelse, men det vigtige er ikke, hvem forbryderen er, men hvordan hovedpersoner