Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dobbeltanmeldelse: For den tysk-jødiske filosof Walter Benjamin var radioen det perfekte oplysningsmedium

Inden nazisterne kom til, nåede Walter Benjamin at lave omkring 80 radioudsendelser. Nogle af radiofortællingerne foreligger nu på dansk.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Walter Benjamin, der begik selvmord i 1940, har været genstand for en stigende interesse siden sin død. Det gælder hans mange essays, hvoraf flere handler om samspillet mellem kultur og teknik, hans berømte barndomserindringer fra Berlin og hans ufuldendte værk om arkaderne i Paris. Men hans radioudsendelser har de færreste kendt til, og det var først, da ’Radio Benjamin’ udkom i 2014, at den store offentlighed lærte Benjamin at kende i rollen som æterbåren folkeoplyser.

Desværre findes ingen af de omkring firs radioudsendelser, han nåede at lave, længere, og der findes ikke optagelser af hans egen stemme, som folk, der lyttede til Radio Berlin og Radio Frankfurt i årene 1927-1933, kunne høre. Men han efterlod (en del af) sine radiotekster i en kuffert i sin lejlighed, da han flygtede fra Paris med Gestapo i hælene. Ved en fejltagelse blev de ikke brændt af Gestapo, som fejlarkiverede dem. Efter Hitler-tysklands nederlag havnede manuskripterne i Sovjet, hvorfra de i 1960 blev ført til DDR. Redaktørerne af Walter Benjamins ’Gesammelte Werke’ blev nægtet adgang til dem helt til 1983.

Det er tydeligt, at Benjamin betragtede radiomediet som det perfekte oplysningsmedium – ikke mindst for børn og unge. Og at han var dybt fascineret af det nye ’uddannelsesteaters’ muligheder. I den berømte tekst om telefonen fra hans berlinske barndomserindringer fortæller han om sin fascination af telefonens indtog i lejlighederne og dermed i familielivet. Men i en telefon taler trods alt kun én stemme til en modtager, mens radiomediet gjorde det muligt for en stemme at tale til et helt land. Benjamin, hvis fascinerende tænkning formår at kombinere inspirationer fra marxisme med mysticisme, betragtede videnskab som en slags hvid magi, og han sammenlignede det, som sker i radiomediets ’Stemmeland’, med E.T.A. Hoffmanns eventyr, hvor overnaturlige væsner pludselig dukker op ud af ingenting.

I udsendelserne kommer Benjamin vidt omkring. En af dem handler om, hvordan man beder sin chef om lønforhøjelse.

På dansk er nu udkommet ’Sande historier om verden’, som rummer et fint lille uddrag af Benjamins radiofortællinger plus et efterord, som burde have været et forord. Her er tekster om frimærkesvindel, Pompeji, Bastillen, jordskælvet i Lissabon, jernbanekatastrofen i Chicago, Mississippis oversvømmelse i 1927, men også om hekseprocesserne i Europa, Kasper Hauser, Faust og en sjov en, der hedder ’Sandheden om hunde’, som pludselig føjer humor til billedet af Benjamin.

Der er tale om jegfortællinger, og der er i tonen og sprogbrugen en ligefremhed, som minder om E.H. Gombrichs fabelagtige ’Lille verdenshistorie for børn’, som udkom på dansk for nogle år siden.

I ’Reflections on radio’ fra ’Radio Benjamin’ kritiserer Benjamin, at det unge medie ikke er blevet demokratiseret. Hans vision er, at radioen skal inddrage publikum i stedet for at reducere dem til passive lyttere. Han kritiserer, at der allerede har udviklet sig en ekspertkultur, hvor der er stramme regler for, hvordan en radiostemme skal lyde, og at radiomediet efterlader masserne i en passiv rolle i stedet for at få lov at blive det, de er: eksperter i deres eget liv.

Benjamins første radioprogram handlede om russiske digtere. Det sidste, som var ’Barndom i Berlin’, blev sendt 29. januar 1933. Dagen efter blev både radiohistorien og verdenshistorien ændret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Adolf Hitler blev udnævnt til kansler, og Dr. Goebbels brugte med stålhånd radiomediet helt modsat af, hvad Benjamin havde drømt om. Det tredje Riges første nationale liveudsendelser blev sendt direkte fra nazisternes fakkeltog i anledning af sejren.

»Overtro er for os noget, som er mest udbredt hos simple folk, og som mest fæstner sig hos dem. Historien om heksetro viser os, at det ikke har været sådan hele vejen igennem«, sagde Benjamin i sin udsendelse om hekseprocesserne i Europa, hvori han kritiserer de retslærde og naturvidenskabsfolk, som var med til at legitimere dem.

Mon ikke hans ord også var en kommentar til det vanvid, som var på vej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden