Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bergens Folkebibliotek, AP, Joachim Adrian
Foto: Bergens Folkebibliotek, AP, Joachim Adrian

H.C. Andersen, Charles Dickens og David Lagercrantz.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dickens var desperat efter at slippe af med utålelige H.C. Andersen - og Lagercrantz er bare træt af danske anmeldere

Carsten Andersens ugentlige klumme om stort og småt i litteraturens verden, Efter Bogen, handler i dag om Charles Dickens' syn på den danske eventyrfortæller, fortsættelsen på Stieg Larssons Millennium-trilogi og Gyldendals nye podcast.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligt på ugen blev det offentliggjort, at A.S. Byatt får Hans Christian Andersen Literary Award 2018. Måske er æren og den halve mio. kr. også et forsinket plaster på såret til britisk litteratur i almindelighed og Charles Dickensi særdeleshed for et ualmindelig kikset, dansk besøg.

H.C. Andersenhavde gennem flere år fortalt Charles Dickens, hvilken fremragende forfatter han var, og hvem kan modstå en stadig strøm af lovord? I marts 1857 skrev Andersen til sin britiske kollega, at han ville komme på et lille sommerbesøg. Højst et par uger, lød det beroligende, men da der var gået fem uger, var Dickens-familien desperat.

I et brev til den tidligere premierminister lord John Russell har Dickens fortalt, at danskeren måske er en god eventyrfortæller, men en ualmindelig dårlig gæst, som ovenikøbet er nærmest umulig at forstå.

Brevet til Russell blev solgt på auktion i sidste uge for næsten 40.000 kr. Heri fortalte Dickens, at Andersen talte fransk som en vildmand og engelsk som en fra et døvstummeinstitut.

Under sit besøg var Andersen desuden humørsyg. Græd over dårlige anmeldelser og var utilfreds, når ingen stod parat til at barbere ham om morgenen. Dickens åndede derfor lettet op, da Andersen drog hjem. Som The Guardian fortæller, så skrev han på spejlet i gæsteværelset: ’Hans Andersen sov i dette værelse i fem uger – for familien føltes det som evigheder’.

En helt anden excentrisk forfatter, svenske David Lagercrantz, gæstede landet i mandags i anledning af sin nye roman ’Manden der søgte sin skygge’. For to år siden fik han under stor ståhej udgivet romanen ’Det der ikke slår os ihjel’. Begge romaner er en fortsættelse af Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Mange af anmeldelserne ligner også en fortsættelse. Information kalder bogen rodet. Her i avisen er den blevet betegnet som omstændelig med et plot i sneglefart. Berlingske mener, romanen som selvstændig bog ligner en skygge af sig selv eller af det, den gerne vil være. Weekendavisen og JP er mere positive. I Norge er de generelt kritiske.

David Lagercrantz har aldrig helt forstået, hvorfor de danske og norske anmeldere er så skeptiske. De store, internationale medier har ikke været så hurtige til at anmelde den nye bog, men tidligere har de været langt mere positive end de fleste skandinaviske medier. Da jeg mødte Lagercrantz i Stockholm i sommer, mente han, at Larsson-familiens arvestrid med Stieg Larssons kæreste kunne være det, der spillede ind på modtagelsen.

Bange for Salander

Hvis man skal sige noget helt kort om den aktuelle modtagelse, er det, at Lagercrantz ifølge anmelderne nok skriver bedre end Larsson, men de vil have meget mere Salander. Ifølge Aftenposten i Norge er Salander så tilbagetrukket i den nye historie, at man føler, forfatteren er lige så bange for hende, som skurkene i historierne er. På nrk.no skriver anmelderen: »Millennium-serien har siden bog nummer to – og ikke mindst filmene – udviklet sig til en fortælling om Lisbeth Salander. Derfor er det påfaldende, hvordan hun denne gang reduceres til noget, der minder om en biperson«.

USA Today er glad for, at Salander er tilbage, og at hun fra starten bliver sendt ind i et højeksplosivt miljø i kvindefængslet Flodberga. Men lige så snart Salander bliver løsladt efter at have udstået sin to måneder lange fængselsdom, er det, som om hun er m.i.a., som avisen skriver. Forkortelsen er militærudtrykket for ’missing in action’. Den modige punk-korsfarer skal tilbage i rampelyset, mener anmelderen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Washington Post er ret positiv over for romanen, og det samme er Dagens Nyheter. Anmelderen hos DN sammenligner Larsson og Lagercrantz. Hun betegner Larsson som krimielskeren, der blev drevet frem af genren selv og af sin egen politiske ild.

Her minder Lagercrantz for hende mere om én, der med stor lyst lader sig opsluge af et Meccanosæt. Desuden synes hun ligesom sine kolleger, at Lisbeth Salander havner lidt i skyggen af et forgrenet plot.

Ja, David Lagercrantz, anmelderne er ikke sådan at stille tilfreds. Og det ville da også være nemmere, hvis man selv kunne bestemme, hvad medierne skulle sige og skrive. Eller hvis man selv kunne få lov at sige det hele. Uden indblanding. Flere har da også lært lektien. Lars Løkke Rasmussen sender på sin egen facebook-kanal, og bogbranchen er også ved at lære det.

Gyldendal udvider

Lindhardt og Ringhof har på nettet Forlagsliv.dk, hvor de giver forfatterne eller sig selv ordet. Hos Gyldendal bringer de interviews med forfattere, så det ikke kun er mediernes afsatte studietid eller spalteplads, der afgør, om bøgerne får fyldig omtale. For nylig opfordrede Gyldendal også læserne til at skrive omtaler af bøger, de havde læst. Men kun positive omtaler, selvfølgelig.

I denne uge har Gyldendal udvidet mediebutikken med en podcast om aktuelle forfattere. Kaspar Colling Nielsen har allerede været i æteren om romanen ’Det europæiske forår’. Senere kommer bl.a. Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Svend Brinkmann og Hanne-Vibeke Holst.

Gyldendal gør selvfølgelig reklame for sit nye initiativ, og hvad er det så, man vælger at fremhæve af det, Kaspar Colling Nielsen siger i løbet af de tre kvarter? Følgende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nu har jeg fået alt, hvad jeg vil have. En agent, som har solgt mine første to bøger til 10 lande. Og den nye bog her er allerede solgt til 3 lande ... som ikke engang har læst den endnu. Og jeg har fået gode forhold på mit forlag, det er en bog, de virkelig satser på, og ... og nu får jeg bondeanger over dét. Jeg bliver totalt nervøs. Det er ildevarslende«.

Vært på den nye podcast er velskrivende Sigurd Hartkorn Plaetner. Der er ingen præmie for at gætte, hvad hans forlag hedder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden