DeLillo har »egentlig« ikke lyst til at tale om Trump men er ikke desto mindre på vej med en roman, der foregår om tre år i USA. Fotos: Angelo Carconi/AP, Loic Venance/Ritzau Scanpix og Sigrid Harms/AP

DeLillo har »egentlig« ikke lyst til at tale om Trump men er ikke desto mindre på vej med en roman, der foregår om tre år i USA. Fotos: Angelo Carconi/AP, Loic Venance/Ritzau Scanpix og Sigrid Harms/AP

Bøger

Nervøs Don DeLillo skriver om fremtidens USA: »Alle Donald Trumps fejltagelser og fortielser forsvinder igen, inden der er gået 24 timer«

Når den kendte forfatter Don DeLillo ser på verden lige nu, ser han noget enestående. Altså på den dårlige måde, skriver Carsten Andersen i denne uges udgave af 'Efter bogen'.

Bøger

Det politiske stof er på vej ind i litteraturen. Herhjemme skriver især yngre forfattere om klimakrisen, og i udlandet er det politiske jordskælv som Donald Trump og Brexit, der har sat forfatterne i gang.

Den amerikanske romanforfatter Don DeLillo er en af de mest markante. I et halvt århundred har han været kendt som USA’s geigertæller. Når han får udgivet sin næste roman, vil teksten blive studeret ekstra nøje, for her vil 81-årige DeLillo forsøge at beskrive et USA, der ligger tre år fremme i tiden.

Tirsdagens midtvejsvalg, hvor demokraterne fik en tiltrængt sejr, vil være en parentes. Romanen vil med andre ord foregå på et tidspunkt, hvor Trump kan være valgt for anden gang.

Når DeLillo ser på verden lige nu, ser han noget enestående. Altså på den dårlige måde. Som forfatter prøver han at forestille sig, hvad der i løbet af de kommende tre år kan være faldet fra hinanden, og hvad der måske stadig kan repareres. Og han kender ikke på forhånd svarene.

Egentlig har han slet ikke lyst til at tale om Trump, for det gør alle andre, og der er ikke den detalje om ham som mand eller politiker, vi ikke får præsenteret.

»Det interessante for mig er, at alle hans fejltagelser og fortalelser forsvinder igen, inden der er gået 24 timer. I bedste fald er den nationale hukommelse 48 timer. Og der kommer konstant noget nyt. Man kan ikke adskille det, og man går under i syndfloden«, siger han til The Guardian.

Han tør ikke spå, hvad der vil ske om tre år. Han tror, der skal ske store forandringer, før USA kommer i balance igen, eller før man kommer tilbage til en forståelse af samfundet, som man så under Barack Obama:

»Lige nu er jeg ikke sikker på, det er muligt at vende tilbage dertil«.

Her vil Donald Trumps tilhængere fnyse. De ønsker netop, at USA aldrig skal tilbage til Obama-tiden. Grøften mellem demokrater og republikanerne er afgrundsdyb. De Forenede Stater? Ja, men forenet på hver sin banehalvdel.

Romaner til forståelse af tiden

Slugten mellem fløjene er ikke mindre dyb i Storbritannien. Her er Brexit begivenheden, der har brækket landet over i to næsten lige store dele, og briternes nej til Europa har også fået forfatterne op af stolene. Romanforfatteren Jonathan Coe har netop i et essay skrevet, at han havde en plan om at skrive en historisk roman, der skulle foregå i Tyskland i 1970’erne, og han havde absolut ingen planer om at skrive om den tumultariske nutid. Brexit og nutiden pressede sig dog på i en grad, så Coe endte med at skrive romanen ’Middle England’, hvor både politiske og ikkepolitiske begivenheder har EU-afstemningen som omdrejningspunkt. Romanens sidste kapitel foregår i september 2018.

Allerede to måneder efter afstemningsresultatet i 2016 var Ali Smith ude med romanen ’Efterår’, som er den første af en romankvartet om tiden lige nu. Brexit ligger under hele historien i ’Efterår’, hvor Smith i en bemærkelsesværdig opremsning i romanen fortæller om et land i opbrud:

»Overalt i landet truede folk hinanden. Overalt i landet sagde folk til andre folk, at de skulle skride. Overalt i landet var medierne gået fra forstanden. Overalt i landet løj politikerne. Overalt i landet gik landet i stykker«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anthony Cartwright (’The Cut’), Amanda Craig (’The Lie of the Land’) og Sam Byers’ (’Perfidious Albion’) har også skrevet romaner om tiden op til eller omkring EU-afstemningen. Men får bøgerne betydning? Ja, mener Jonathan Coe.

Hvordan det sker, er mere uklart. Ifølge Coe er det et spørgsmål om tid, før man med stor undren vil se tilbage på tiden for Brexit-afgørelsen og det, der gik forud.

»Romanerne vil være en af vores vigtigste ressourcer, når vi prøver at forstå, hvad der skete«, skriver forfatteren.

De onde tvillinger

Coe kunne såmænd også have taget lyrikken med i pakken, for den netop afgåede nationaldigter Carol Ann Duffy har netop skrevet en digtsamling, ’Sincerity’, hvori hun planter sine versefødder direkte i den mudrede virkelighed, der omfatter både Donald Trump og Brexit – de onde tvillinger, som hun kalder dem. Aldrig tidligere har hun følt så dårlige vibrationer fra det politiske liv, som tilfældet er lige nu.

»Det er så demoraliserende. Du føler dig magtesløs. Jeg kunne ikke lade være med at skrive om det. Det lå bare i luften«, siger Duffy. At netop Carol Ann Duffy skriver tidens politiske strømninger ind i sine digte, er måske ikke helt overraskende. Til The Guardian leverede hun et bramfrit udsagn, som i en dansk version ville lyde: »Lyrik skal aldrig have hovedet oppe i røven på sig selv«.

Også i Norden er der forfattere, som skriver om brændende politiske emner. Norske Maja Lunde har international succes med sine klimaromaner, bl.a. ’Biernes historie’, men her stopper det ikke. Hendes nye udgivelse er en julefortælling i 24 kapitler, ’Snesøsteren’. Folk står på venteliste for at købe den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Førsteoplaget på 11.000 blev revet væk. Tre uger efter udgivelsen er totaloplaget nu oppe på 161.000, og vi taler altså ikke om en lille bog, som man i distraktion lægger i indkøbskurven. Det er en bog til 399 norske kroner med tekst af Lunde og illustrationer af Lisa Aisato.

Avisen VG har givet ’Snesøsteren’ topkarakter, og bogen er indstillet til Bokhandlerprisen. Maja Lunde siger, at hun har skrevet en bog, hun gerne ville læse sammen med sine børn. Den handler om sorg, død, venskab – og jul. Det bliver i hvert fald jul hos Lunde. Ifølge VG er der 7 millioner kroner til hende og fire til illustratoren, hvis alle bøger bliver solgt.

I Danmark fik forlaget Turbine i første omgang trykt 800 eksemplarer af bogen. Nu har de bestilt 2.000 ekstra.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce