Én tekst skiller sig særligt ud i første nummer af det litterære tidsskrift Amulet. Teksten er skrevet af Emil Elg og handler om de racemæssige problemstillinger i Inger Christensens digtning. Her kommer forfatteren under anklage, fordi hun bruger »negrene« og »mørke« som et bagtæppe kun for at give anledning til, at hvidheden kan trænge frem, med alt hvad den rummer af renhed, liv, fødsel og død.
Inger Christensen som uforvarende racist? Et dronningemord, simpelthen.
Men også kendetegnende for det nystartede forlag Amulet, som i sine vedtægter beskriver sig som »et litterært aktivistisk forlag«. Men hvad vil det overhovedet sige?
Jeg møder Jakob Slebsager Nielsen, Paw Poulsen og Emil Hee Stenstrup i en cykelkælder på Vesterbro. Om de tre kræfter bag forlaget reelt driver deres forretning i disse skrabede omgivelser, bliver aldrig rigtig tydeligt, men sikkert er det, at forlaget er opstået ud fra en fælles idé om, at litteraturen har et akut mellemværende med det omkringliggende samfund. Men aktivismen kan samtidig antage en lang række forskellige former.
Jakob Slebsager Nielsen forklarer: »Det er vigtigt at sige, at det ikke er alle tekster i vores magasin, som behandler et eller andet realpolitisk eller har at gøre med specifikke reformer. Udgangspunktet er snarere at sige, at al litteratur er politisk. Altid«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her