Ines Geipel er datter af ondskaben. I rendyrket form og nedarvet i to generationer.
Vi hører for det meste ofrenes historie fra Anden Verdenskrig og DDR-regimet. Men mændene i Geipels familie var ikke ofre. De var forbrydere.
Morfaren og farfaren begik modbydelige krigsforbrydelser i Riga under Anden Verdenskrig. Geipels egen far var i 15 år terroragent for Stasi. Uden at familien anede noget om det, opererede han under otte falske identiteter i Vesttyskland, hvor hans opgave var at terrorisere og intimidere de landsmænd, der var flygtet fra kommunismen, »uden at vise hensyn«.
Når Ines Geipels bog ’Kampzonen – min bror, Østtyskland og hadet’ – der nu udkommer på dansk – er så uafrystelig, skyldes det netop, at hun lader sin egen slægts forfaldsfortælling væve sig tæt sammen med 100 års tysk historie og arvesynd.
Som fortællemodus bruger Ines Geipel afskeden med sin elskede kræftsyge bror. Helt i tråd med den fortielse, de blev opdraget med, hemmeligholdt han sin sygdom indtil få uger før sin død. Hun har derfor travlt med at få ordnet, konfronteret og erkendt deres fælles familiehistorie, inden det er for sent. Det giver bogen både eksistentiel nerve og en rastløs fremdrift, der aldrig bliver jappende, men heller ikke sidder uhjælpeligt fast i erindringslitteraturens tågede landskab.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her