0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Se mig hør mig læs mig

Diskussionsskabende bog om det opmærksomhedskrævende barn rundet af opdragelsens Scylla og Karybdis.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad har den forkælede overklassepige Caroline Amalie, der bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling efter et selvmordsforsøg, til fælles med Andreas, der føler sig forfulgt og derfor først stikker en mand ned og derefter tager en gammel dame som gidsel?

De to personer er opdigtede portrætter modelleret efter virkelighedens opmærksomhedskrævende børn - begge søger de efter opmærksomhed i en desperat angst for at blive forladt og forsvinde.

Psykiateren Henrik Day Poulsen har sat sig for at undersøge, hvad der rører sig i det egoistiske, selvcentrerede, destruktive barn, der er produkter af pædagogikkens Scylla eller Karybdis - voldsom overbeskyttelse eller omsorgssvigt.

På paradoksal vis kan de let få samme skæbne, nemlig et umætteligt behov for at være i centrum og få konstant opmærksomhed fra andre. Caroline Amalie ender med at blive indadvendt og selvdestruktiv, mens den forsømte Andreas reagerer udadrettet, ansvarsløst og aggressivt.


Det, Henrik Day Poulsen beskriver, er den narcissistiske personlighedstype, der i bund og grund har problemer med selvværdsfølelsen og derfor må iscenesætte sit liv for at blive bekræftet af omgivelserne som noget helt specielt og særligt. Begge savner de empati og evnen til at tage hensyn til andre mennesker - begge ender de som mytens Narcissus indkapslet i deres egen verden, uden blik for hvad der følelsesmæssigt sker omkring dem.

Vi får deres historie i brudstykker mellem teoretiske forklaringer og refleksioner over det opmærksomhedskrævende barn, som de fleste kan genkende.

Ideen er god, Day Poulsen skriver letlæst og pædagogisk og kommer rundt om teorier om arv og miljø, forholdet mellem normalitet og afvigelse - der er en glidende overgang mellem den normale og den sygelige narcissisme - og han får sat fingeren på en række centrale udviklingspsykologiske og pædagogiske problemstillinger, der gør, at bogen er oplagt som undervisningsmateriale.

Imidlertid er kan man savne en dybde i de teoretiske afsnit. Der er mange ting, der må forekomme uforståeligt for en studerende, f.eks. når der refereres til forskellige tilknytningstyper og de konsekvenser, de har for barnets udvikling.


Det er også påfaldende, at Day Poulsen så overfladisk refererer Freuds teorier om narcissisme, som på mange måder er forældede, når det gælder forståelsen af den moderne narcissistiske personlighedsforstyrrelse.

Og hvorfor skriver han ikke noget om de socialpsykologiske teorier, der ligger til grund for antagelsen om, at der kommer stadig flere narcissistiske forstyrrelser?

Day Poulsen har valgt at nævne en række teorier uden at gå i dybden. Han ved en masse, men det er, som om hans forankring i den biologiske psykiatri står i vejen for en udfoldet psykologisk forståelse for hans emne. Det virker ligefrem påfaldende, når han i en introducerende undervisningsbog antyder, at homoseksualitet er et biologisk, genetisk anliggende, når man ved, hvor omdiskuteret dette emne er.

Der er dog ingen tvivl om, at 'Det opmærksomhedskrævende barn' vil skabe diskussioner, hvor den bliver brugt.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce