0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Og døden gik sin gang

Stort billedepos fortæller Anden Verdenskrigs historie uden retouche og omsvøb.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I omegnen af 60 millioner dræbte. Det var dødens høst under verdenskrigen 1939-1945. Tallet er hinsides almindelig fatteevne. Som hvis befolkningen i dagens Storbritannien blev udryddet. Og ikke bare udryddet ved et klinisk tryk på en knap, men skudt, gasset, bombarderet, halshugget, hængt, pint, sultet, druknet, forgiftet, kvalt.

I krigens verden kommer døden sjældent på listefødder, men på larvefødder fra brølende tanks eller larmende motorer fra tungtlastede bombefly. Hvis den da ikke svinger med leen, som når simple fodtusser i pludselige anfald af vildskab myrder alt, hvad der kan krybe og gå.

For den, der måtte have glemt det: Krig indebærer menneskers død, bygningers ødelæggelse og brændende marker. Ikke at det i sig selv gør krig uberettiget eller forkastelig. Der findes nødvendige, fornuftige, forståelige, ja måske ligefrem velsignelsesrige krige.

Men uanset de dybereliggende årsager bag de bedre end dårlige krige rummer de alle en brutal logik, der kan få selv hårdhudede våbenvenner til at synke en ekstra gang: Jo mere man kan få fjenden til at bløde og lide, desto nærmere er sejren.


At Anden Verdenskrig var et omfattende slagteri med alt, hvad deraf følger af sorg, elendighed og forråelse, er selvsagt ingen nyhed, men det er en kendsgerning, som har haft forbløffende trange kår i mange historiske fremstillinger. Døden har ofte været en uskarp figur placeret bagest i krigens store gruppebillede.

Det råder et nyt kæmpeværk nu bod på. 500 billeder fra Imperial War Museum i London er samlet af historikeren Richard Holmes til en visuel krønike over verdenshistoriens mest blodige krig.

Det skal ikke foranledige til den opfattelse, at det er et dødspornografisk katalog over lig og legemsdele. Bogen indeholder - gudskelov for det - også mange andre motiver end dem med fatal udgang.

Men afbildningen af død og lemlæstelse er og bliver grundstenen i forståelsen af, at krig ikke er et strategisk brætspil, hvor man ved et begavet træk udmanøvrerer sin modstander, som derpå strækker hånden frem til kapitulation og takker for den ædle dyst.

Værket kan anbefales, ikke mindst til dem, der tror, at nogle af Hollywoods bedre krigsfilm som 'Saving Private Ryan' og 'A Thin Red Line' fortæller den fulde historie. Den virkelige virkelighed kan ikke overgås.


Der er dog visse svagheder ved bogen.

Den civile dimension ved krigen er kraftigt nedtonet til fordel for den militære, og langt hovedparten af fotografierne viser enten britiske eller amerikanske soldater, mens aksemagternes soldater hyppigst optræder som fjerne mål, krigsfanger eller i afsjælet tilstand.

Et mere komplet perspektiv på Anden Verdenskrig ville foruden de nævnte mangler også vove at tage skridtet fuldt ud og ikke bare vise de dræbte, men også gøre mere ud af dem, som dræbte og lærte at leve med det.

Det ville være civilisationshistorie, der battede. For dem, der vil videre ad det spor, kan Richard Holmes' værk med fordel suppleres med den britiske historiker Joanna Bourkes begavede analyse af drabets betydning i moderne krigsførelse i bogen 'An Intimate History of Killing' fra 1999.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu