0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Denne flygtige varme

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Den omvendte verden belønner omvendt: Den foragter hæderlighed, straffer arbejde, lovpriser mangel på skrupler og nærer kannibalisme (...) I dens skole, forbrydelsens skole, er der obligatoriske timer i afmagt, hukommelsestab og resignation«.

Stærke ord. De kommer fra sydamerikaneren Eduardo Galeano, hvis værk fra 1998, 'Med fødderne opad', udkommer på det vitale og stridbare forlag Klim i Århus. Det er en betinget glædelig bedrift. Galeanos bog er et rasende kampskrift mod al denne verdens konstante sum af uretfærdighed, løgn og hykleri. Men den er også bærer af en livskraftig appel til modstand mod tingenes endog meget skæve tilstand.

Bogen er udformet som en art katekismus, der i seks store dele udstiller eksempler på racisme, frygt, opportunisme, kynisme, forbrugsvanvid, hele møllen. Det er deprimerende overbevisende, også for den, der ikke på forhånd er misantrop. Galeanos tekst strutter af konkrete særligt sydamerikanske eksempler, der giver belæg for de velkendte påstande om tingenes dårligdom.

Perspektivet er bevidst skævt: Det er tænkt som et konsekvent alternativ, en fattig verdens David mod det vestlige informationssamfunds Goliat. Hovedfjenden er den velkendte store stygge ulv, kapitalismen. Kapitalismen er ifølge Galeano degenereret til en syg virus, der gør livet kunstigt og bizart for de ekstremt rige, hæsligt og kort for de ekstremt fattige, og pauvert og hjemsøgt af bekymring for den klemte og beklemte middelklasse.

Bag alt ligger 'forbrugsordren': »Reklamerne befaler at forbruge, og økonomien forbyder det. Forbrugsordren, der er obligatorisk for alle, men umulig at efterleve for de fleste, bliver til en opfordring til forbrydelse«.


Problemet er blot,at denne verdens virkelige forbrydere, narkobagmænd, valutaspekulanter, multinationale koncerner, belønnes i rigt mål eller straffes med latterligt små sanktioner. Mens alle de små, gemene forbrydere indrulleres som enheder i det hastigt voksende marked for privat fængselsvirksomhed. Her er der i tilgift tale om etniske skævheder: Sorte og brune fylder godt op i bunden af de sociale hierarkier, mens de hvide fortrinsvis befolker toppen af pyramiderne.

I ét stort afsnit hudfletter Galeano de racismeteorier, der stadig florerer, som et levn fra bl.a. Lombroso, men som ikke mindst finder udtryk (Galeano citerer ordret) hos Voltaire, Carl von Linné og Hume. Den vestlige civilisation sættes lig med fornuft og orden, alt andet er barbari og kaos, der enten skal udstødes eller inddæmmes og konverteres til kultur.

I allersidste linje citerer Galeano i det skjulte Karl Marx' 11. Feuerbach-afsnit: »Hvis verden er, som den er i dag, hvis den har fødderne opad, skulle vi så ikke vende den om, så den kan komme til at stå på sine ben?«.

Galeano vil have os til at opgive resignationen, modløsheden, opportunismen, kynismen. Vi har alle muligheden for at forestille os en bedre verden: »Selv om vi måske er dårligt skabte, er vi ikke færdige endnu; og det er netop dette eventyr at forandre virkeligheden og at forandre os selv, som gør vores korte glimt i universets historie umagen værd, denne flygtige varme mellem to istider, som vi er«.

Det gælder for det enkelte menneske, spændt ud mellem fødsel og død i et kort suk, og det gælder for menneskeheden, denne dampende og hektiske parentes i verdens forløb. Måtte Galeanos utopiske og rasende, ultrabanale og kærlige 60'er-flippede forehavende krones med alt muligt held.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce