0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Information befriede bamserne

’Bamsernes Befrielsesfront’ var et underfundigt kapitel af såvel kunsthistorien som pressehistorien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Oprør! Efter godt ti år med antiautoritære bevægelser - for kvinder, bøsser, børn og alle andre undertrykte - landede bamserne i Informations spalter i slut-1970'erne. Illustrationer fra bogen: Peter Lautrop

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når talentfuldt anarki og nonsens udfolder sig i ellers stramt regulerede universer, afstedkommer det gerne en grænseløs fryd.

For eksempel Victoriatids-Englands modtagelse af ’Alice i eventyrland’ til Palme-Sveriges ditto af Hasse & Tages overstadige film. Tommelfingerregelen gælder også i avisen – hvis den ellers får lov – hvad ATS daglig bekræfter.

Men et andet fuldblods eksempel fra nyere tid er Peter Lautrops og Povl Høst-Madsens reportager om BBF, Bamsernes Befrielsesfront, på Dagbladet Informations sider i årene 1979-85.

Så vindt og skævt et fremstød i pressehistorisk såvel som kunsthistorisk sammenhæng, at de fortjener den dokumentation, de nu har fået. Skønt ’dokumentation’ måske er så meget sagt, for selv en orden så simpel som datering af de aviser, hvor tekst og tegninger oprindelig var trykt, er fraværende.

Man må klare sig med svævende angivelser som »det tidlige forår 1979«, »vinteren 1979«, »for nogle dage siden« eller slet og ret »onsdag«. Ikke fordi oplysningerne ikke har foreligget, men fordi bogen med »hele historien« er skrevet og redigeret i bamsernes egen ånd: Befrielsens.
'Bamsekamp er også klassekamp’

Tidspunktet var ellers ikke ligegyldigt: Efter godt ti års antiautoritære bevægelser var kvindernes, bøssernes, børnenes og alle de andre undertryktes befrielsesfronter godt i gang med atter at størkne til ’den korrekte linje’s besværgelsesfronter.

Dér skulle hverken Informations tegner eller rets- og kriminalreporter indrulleres.

Fortroppen for proletariatets kommende diktatur anede nok allerede uråd med Lautrops 1. maj-tegning i 1979: ’Bamsekamp er også klassekamp’.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce