0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter finder forbindelsen mellem merværdi og moral i ny bog

'Penge' handler om bundlinjer og underskud, kapitalisme og humanisme, ja, kort sagt penge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anette Sønderby Madsen (arkiv)/Jyllands Posten
Foto: Anette Sønderby Madsen (arkiv)/Jyllands Posten

Frankofil. Hans Boll-Johansen, dr. phil, har tidligere skrevet bøger om fransk madkultur. Denne udgivelse handler dog om noget så internationalt som penge.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg vidste godt, at Hans Boll-Johansen er en klog og humoristisk humanist, stor kender af fransk litteratur i almindelighed, Stendhal i særdeleshed.

Men jeg vidste godt nok ikke, at han sammen med sine to sønner, Boris og Stefan, ejer et aktieselskab, et udpræget faderselskab, »hvis mission er at bygge bro mellem kapitalisme og humanisme«, og som »ejer en folkelig kro i Greve, to små forretninger på turiststrøget i Hillerød, et ikke alt for tjekket bilværksted i Roskilde, men ingenting i 2900 Hellerup«.

Men nu ved jeg det - og det er ikke eneste åbenbaring i denne øjenåbnende bog.

Venskab over århundrederne
Stendhal (født 1783) skrev Boll-Johansen (født 1936) i sin tid disputats om. Det er et venskab, der holder hen over århundrederne, også når der skal tales penge.

Sønnerne Stefan og Boris er i dag henholdsvis direktør i eget ejendomsudviklerfirma »med villa i Ordrup« og tegner og forfatter bosat i Berlin: »Den ene er økonomisk liberalist, den anden er anarkist og tidligere graffitikunstner fra denne bevægelses allerførste, kunstnerisk selvbevidste bølge«.

LÆS OGSÅ

Bogen om 'Penge' er tilegnet sønnerne i et forsøg på at finde svar på gåden: »Hvordan kunne jeg, en halvtredserdreng med sparemærkebog, blive far til to sønner med så vidt forskellige holdninger til penge? Er vi alle tre børn af tidsånden, der kommer udefra, men virker indefra (...)?«.

'Penge' er en form for generalforsamling i faderselskabet, hvor Boll-Johansen aflægger beretning og personlige bekendelser med henvisning til kloge konsulenter som Stendhal, selvfølgelig, men også Balzac, Dostojevskij, Henrik Pontoppidan og hele det bibliotek, som ingen af sønnerne fik brug for, da de i 1980'erne skulle vælge studier.

Fatter havde ellers »temmelig mange bøger stående på reolerne, så det ville spare mange penge til bogkøb«. Nå, nu tyr han til bøgerne for at prøve at forklare sønnerne, sig selv og alle os andre, hvad det er, der foregår med de penge.

Bredt felt
Det lykkes for Boll-Johansen at fortælle både sin egen, kapitalismens, Danmarks og globaliseringens historie, samtidig med at han trækker på sin imponerende klassiske viden på alle den humanistiske dannelses felter og tilsætter ikke så lidt frisk research og aktuelle kendsgerninger om, hvordan gysserne gebærder sig lige for tiden.

Hvilket sidste jo er lidt af en gyser, tag blot handlen med de såkaldte » derivater, af nogle kaldet finansmarkedets viagra. (...) Et derivat er et finansielt produkt konstrueret på basis af et andet, underliggende produkt og grundlæggende baseret på et væddemål om, hvilken vej kurserne bevæger sig på disse underliggende produkter«.

Og nu kommer gyset: »Det er i sagens natur svært at skønne om hvilket omfang derivathandlen har på verdensplan i dag. Et kvalificeret gæt går ud på at det drejer sig om to millioner milliarder dollar (ca. 50 gange verdens samlede bruttonationalprodukt), mange gange større end den samlede værdi af verdens aktie- og obligationsmarkeder«.