0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jagten på rubler

Seriøs underholdning om et fascinerende kapitel af nyere erhvervshistorie: danskeres deltagelse i det erhvervseventyr, der udfoldede sig i røverkapitalismens Rusland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tilbage i 1980'erne kunne man som journalist hente utrolig megen viden om det sovjetiske samfund i snak med danske og andre udenlandske forretningsfolk på baren i Hotel National over for Kreml eller i samme slags uformelle sammenkomster på hoteller i den russiske provins.

Dengang var mange dér som repræsentanter for firmaer, som blot ventede på bedre chancer for fortjenester på et enormt og udækket marked.

Da chancerne kom væltende under den kaotiske omvæltning i 1990'erne, blev 'bisnismen', som de kaldes i Rusland, også en uvurderlig kilde til forståelse af den røverkapitalisme uden historisk sidestykke, som blev skabt. Tv-journalisten Morten Hansted har udnyttet det kildenetværk på fornem vis i bogen 'Rubler og skrupler', hvor titlen også angiver, at lykkejægerne ikke altid har haft ren samvittighed.

Det er 'bisnismen' som pionerer »i et af de mest spændende kapitler i nyere erhvervshistorie«, som bogen bringer os tæt på. Pionererne havde gode muligheder for at påvirke de nye normer, men blev også i vidt omfang del af den bestikkelse, pengeafpresning og omgåelse af ofte absurde love, som gjorde det til det vilde Østen. Selv de største danske virksomheder »kommer tæt på det kriminelle Rusland«, som slagterierne, A.P. Møller og Carlsberg. Der var masser af oplevelser og masser af rubler og dollar i omløb »derovre«.


Vi møder også den navnkundige norske spion Arne Treholt. »Efter endt fængselsophold var han nu tilbage i Moskva, hvor han blandt andet solgte juletræer i store læs i samarbejde med landmanden Peter Knudsen fra Holstebro-egnen«. Danske juletræer er stadig det store hit. De går som varmt brød til nyrige.

Jan Bonde Nielsen »havde også masser af visioner i Rusland«, efter at han var blevet uheldig helt i Danmark. Nu dukkede han op på fødevaremesser i Moskva med bl.a. »spanskproducerede spegepølser til russerne«, og han plejede flittig omgang »med indflydelsesrige personer fra det politiske liv i Rusland«.

Det lykkes ikke Hansted at få klarlagt alle Bonde Nielsen-familiens gøremål i Moskva og omegn. I et lystigt første kapitel, hvor vi møder danskerkoloniens forretningsmænd til broomball-kamp (en slags ishockey) ved den tyske ambassade i Moskva, prøver forfatteren forgæves at komme i snak med Peter Bonde, Jan Bonde Nielsens søn. Men han er ligesom farmand en yderst tillukket herre, når det gælder familiens aktiviteter i Rusland.


Sine steder er beskrivelsen af forholdene lidt naiv, som konstateringen: »Myndighederne var klar over, at kriminaliteten blomstrede. I 1989 oprettede Moskvas politi en særlig enhed til bekæmpelsen af organiseret kriminalitet«. Den barske sandhed er, at kriminaliteten havde så gode vækstvilkår, fordi politifolk var lette at korrumpere, da de dårligt kunne overleve for den løn, som de fik.

Det er fascinerende læsning og ekstra flot, at Hansted kun benytter sig af navngivne kilder. Det betyder imidlertid, at der er flere historier om danskernes møde med kriminaliteten end deres eventuelle samspil med den. De historier får man jo ikke i et interview 'on the record', men bogen viser, at virkeligheden altid er mere fantastisk end fantasi og gisninger.

Den viser også, at danskere faktisk var usædvanligt aktive på det russiske marked fra kapitalismens start, hvor forretningsfolk fra mange andre lande havde tilbøjeligheder til at vente og se tiden an. Blandt de store succeser er tyggegummifabrikanten Dandy, hvis folk leverer mange ikke bare gode historier, men også relevante oplysninger om forholdene.


Bogen aktualiseres af den seneste skandale om arrestationen af oliemagnaten Mikhail Khodorkovskij i lørdags, selv om der ikke er de store danske interesser i oliesektoren, som magtkampen i Moskva nu drejer sig om. De både kriminelle og politiske spil i landet, som ligger bag affæren, bidrager bogen imidlertid til forståelse af.

Det kan irritere, at der er så mange overflødige påpegninger af, at det er noget ganske andet end dansk liv og danske forretningsmetoder, og sætninger som, at »det er slut med at tale om proletariatets diktatur«.

Hovedindtrykket er imidlertid flot, og det er sjældent, at et så seriøst arbejde leverer så god underholdning.