0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den store kaffekonspiration

Underholdende og historisk skæg knaldroman om kaffe, den hollandske børs, jøder i Amsterdam og meget, meget mere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flasket op på kontorkaffe, cafécappuccino og Bodum-kander er det vanskeligt at forestille sig en verden uden kaffe. Men tænk, sådan en fandtes faktisk engang, og selv efter at kaffen var kommet til Europa, tog det nogle årtier, før europæerne for alvor fik smag for den mørke bryg. Det er i denne periode, den amerikanske forfatter David Liss' første bog på dansk, 'Kaffehandleren', udspiller sig.

Som titlen røber, er hovedpersonen kaffehandler, men det er i virkeligheden kun en meget lille del af, hvad den gode Miguel Lienzo handler med. Som mange andre portugisiske jøder er han flygtet fra Den Iberiske Halvø, hvor jøder forfølges og kun kan praktisere deres tro i det skjulte, til det liberale Amsterdam, hvor han boltrer sig med alt fra hvalolie til ingefær på verdens første egentlige børs.

Eller rettere boltrede sig, for da vi første gang møder Miguel Lienzo, er han en meget lidt munter mand. En sukkerspekulation er slået grumme fejl, og børsens månedlige afregningsdag tegner sig stadig mere truende i horisonten. Just derfor er han modtagelig for en velstående hollandsk enkes forslag om at begynde at interessere sig for de mystiske kaffebønner, der indtil videre har levet en hensygnende tilværelse som medicin i apotekernes krukker.


Han får smag for bønnerne - der i øvrigt blandes med vin i de dage - og strikker en uhyre indviklet plan sammen for at få hele det europæiske kaffemarked under kontrol. Men dengang som nu er forretningsverdenen en skummel affære, og det er ikke alle i Amsterdam, der vil Miguel Lienzo det godt.

Problemerne begynder helt bogstaveligt i hjemmet, hvor hans lillebror Daniel leger overdommer over storebrors forretninger. Og Daniel er kun begyndelsen, langt værre er den magtfulde Solomon Parido, der med en stor formue og en plads i det jødiske råd Ma'amad bestemt ikke er til at kimse ad. Hertil kommer Joachim, som har tabt alt, hvad han ejer, på grund af Miguel, brorens tjenestepige Annetje, som han muntrer sig med om natten, og den listige lånehaj Alonzo Alfreonda.

Som man vil ane, har Liss spundet et ganske kompliceret plot, og er man fan af eksempelvis Robert Goddards historiske thrillere, bør man bestemt give denne nye amerikaner en chance. Historien er rigeligt spændende, til at man gladelig tilgiver det ganske usandsynlige plot, og tegningen af 1600-tallets Amsterdam og dets boblende handelsliv er uhyre livagtig. Det var her, kapitalismen i sin nuværende form blev født, og enhver, der tror, at rævestreger og løgnagtige børsmæglere er noget nyt, kan lære en lektie her.

Alle kneb gælder, det er kapitalismen i sin allermest rå form, hvor fanden helt bogstaveligt tager den sidste. Mindst lige så interessant og levende er skildringen af det lille jødiske samfund, med sinnærmest totalitære karakter, hvor folk lever i skræk for udstødelse, og det jødiske råds spioner skaber skræk og rædsel.

Med andre ord, 'Kaffehandleren' er en rigtig god røverhistorie om en herlig drik, en spændende tid og med mange interessante historiske observationer. Kan varmt anbefales som ledsager til Deres næste latte.