0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt nummer i Andersen-industrien

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der gives mange forskellige industrier i dette land, og en mindre, men dog eksisterende udgør H.C. Andersen-industrien. Denne skal nok få en anseelig opblomstring op til 2005, 200-året for H.C. Andersens fødsel.

I Andersen-industrien indgår - og heldigvis for det - nye, gode udgaver, og en sådan er da også under forberedelse af Det danske Sprog- og Litteraturselskab og Gyldendal.

I industrien indgår imidlertid også opklippede udgaver med tekster af H.C. Andersen, hvori Andersens eventyr og/eller digte rearrangeres, så de indgår i nye - eller skal vi sige - smarte sammenhænge.

En sådan smart-udgave er bogen 'Mit Danmark', samlet af Johan de Mylius. Det er en køn bog med mange gode, charmerende tegninger af Mads Stage, men hvad dens ærinde egentlig er, ud over at optimere fortjeneste, er ikke rigtig til at se.

'Mit Danmark' bringer en række Andersen-tekster arrangeret efter, hvor i Danmark de foregår. I Fyns-afsnittet finder man således 'Hist hvor vejen slår en bugt', skildringen af Kildemarkedet i Frørup fra romanen 'Kun en spillemand', et klip fra romanen 'O.T.' og det blankpolerede digt 'Mit barndomshjem' om huset i Munkemøllestræde i Odense. Det er det, og det er ikke meget.

Der er dog, skal det siges, noget mere kød på Sjællands- og Jyllands-delene. Endelig er der et kapitel, som kaldes 'Billeder fra byen', og her finder man bl.a. 'Fra et vindue i Vartorv', 'Tolv med posten' og 'Et godt humør'.


Johan de Mylius fortæller i sin indledning om den rejselystne H.C. Andersen, som trivedes bedst, når han var langt væk fra den mudrede danske andegård, og stiller i den forbindelse spørgsmålet, hvorfor Andersen dog ikke slog sig ned i udlandet, når han vantrivedes i den grad herhjemme. Hvad var det, der bandt ham til Danmark?

Mylius kommer selv med det indlysende svar: Det var sproget. H.C. Andersen kunne ikke leve uden den tætte kontakt til sit sprog og de oplevelser og erfaringer, der var bundet til dette.

Derfor blev han, men længtes ustandselig væk og drog derfor ud år efter år, ud på lange udmattende rejser, hvor han blev næsten rystet i stykker i umagelige rejsevogne, led i dårlige herberger, men mødte også ros, smiger og gaver fra denne verdens store. Det morede man sig som bekendt en del over hjemme i andegården.

Selv om Johan de Mylius skriver fornuftige små indledninger til de forskellige afsnit, er der ikke ret meget kød på drengen. 'Mit Danmark' er et lækkert, men også temmelig overflødigt nummer i Andersen-industrien.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce