0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Virtual halality

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Broblems', 'pizzadude' og 'bomfrittar' er nogle af de elementære udtryk, man må tilegne sig undervejs i Jeff Matthews debutroman 'Halality'. En generationsroman om den fuldesyge blomst af dansk ungdom skrevet i ungdommens eget sprog. Så er det blevet kongenederen eller den sygeste griner? Prønuliahør!

'Halality' er da heldigvis drønet fra en adrenalinbombe i andedammen. Et fordrukkent flyvespark af et generationsportræt. Denne historie om de danske unge og om de forvirrede følger af en fatal nat i Scala, da hovedpersonen Phoenisis ser sin bedste ven Procyon blive myrdet af en ung andengenerationsindvandrer.

'Halality' har, hvad der skal til for at få ældre generationer til at slå kors for sig og ryste på hovedet. Et (selv)portræt, som først og fremmest kommer til udtryk i de nye sproglige vaner.

»www punktum get a life punktum«, som det hedder, når SMS-generationerne hjemmevant kommunikerer i et inferno af forkortelser, udbrud, messages og filmreplikker.

Sexfikseret smalltalk på blandingssproget McDansk, som for mange ældre læseres vedkommende sandsynligvis vil være et dystert forvarsel om det danske sprogs snarlige død og undergang.


Sted- og egennavne i 'Halality' angiver, at virkeligheden allerede er halvvejs konverteret til fiktion. Procyons begravelse sker i Grebleips Kirke. Altså Spielberg stavet bagfra. S-togsstationer og forstæder har fået sine stednavne fra bl.a. 'Eventyret om Ringen' og 'Batman'.

Personerne har ikke borgerlige navne, men navne, som vel overvejende stammer fra websites, computerspil eller firmaer, der som Antares gør sit til at forbinde »the dots in dot.com«.

'Halality' er et portræt af unge, som vælter sig i sprut og ecstasy og har mere end svært ved at konvertere knepperi til kærlighed. Unge for hvem globaliseringen og det multietniske samfund ikke er en diskussion, men en realitet.

Men hvordan forholder man sig til halalhippierne og Dansk Folkepartis debat om de fremmede, når man pludselig ser sin bedste ven uprovokeret blive myrdet af en andengenerationsindvandrer?


Det kunne lyde som en debatbog, men er det ikke. Debatten om de fremmede er den underliggende røde tråd i romanens kaotiske ungdomsunivers, men et firkantet eller entydigt indlæg vil Matthews for alt i verden ikke levere. Ord, sprut og tanker strømmer igennem Phoenisis' hoved.

Hans uforpligtende tolerance og det brutale mord på hans bedste ven udgør tilsammen et paradoks, han ikke orker at gøre forsøg på at løse. For Phoenisis er mest af alt mageligt anlagt, og derfor har mordet på Procyon gjort ham mere forvirret end egentlig hævntørstig. Stik modsat hans reaktion, da hans ekskæreste Canis får ny sheik.

Dét hævner en jaloux Phoenisis med fuld musik ved at ankomme beruset og ondskabsfuld til parrets party med tre fulde og intetanende grønlændere og en kasse lunke FFer på slæb.


Hovedfiguren har selvbiografiske træk. Ligesom Matthews er Phoenisis halvt auzzie - australier - og uddannet dekoratør.

Men hvor personens udvikling engang var den selvbiografiske generationsromans naturlige projekt, er 'Halality' en pulserende statisk og humoristisk beskrivelse af en ungdom fikseret af rastløshed og hedonisme.

Nogle dør, nogle får nye kærester, nye udskejelser venter. Men intet af det synes at føre nogen steder hen.

Noget lignende kan siges om romanens handling. Phoenisis placeres i en række scener, der er kronologisk forbundne, men ikke fortættes til et regulært plot.

Optakten er ellers uhyre intens. Efter en suveræn kaotisk beskrivelse af en druktur bliver mordet i Scala beskrevet så skræmmende, at man sidder tilbage med en knude i maven.

Så køres Ekstra Blads-journalisten Zeta og nazisten Antares i stilling. Zeta skriver om indvandrerproblemer. Hun introducerer Phoenisis og Antares.

Men hvad er hendes virkelige formål, og hvad er egentlig forbindelsen mellem den lækre journalist og den afstumpede skinhead? Der bliver lagt op til plot og suspense. Som imidlertid udebliver.


'Halality' er iscenesat som en filmproduktion med rulletekster og hele pivetøjet, men plottet er det svageste led. Til gengæld lever romanfilmen stærkt og ungt i kraft af sin adrenalinpumpe, sine mange fadbamser, sit skarpe sproglige gehør og sine vellykkede enkeltscener.

Man kan sige, at det vigtigste ved 'Halality' er, at den omsider er blevet skrevet. For her er generationsromanen, der skærer lige ind til benet i det nydanske sprog, selv om en stor del af inspirationen er udenlandsk.

Meget af, hvad Jeff Matthews har at byde på, er stærkt påvirket af Irvine Welsh ('Trainspotting', 'Ecstacy') og Brett Easton Ellis ('American Psycho', 'Glamorama').

Men selv om Patrick Bateman går som et spøgelse igennem romanen, er 'Halality' dansk. Den handler om danske forhold og er skrevet på - i hvert fald en slags - dansk.