Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HOUGAARD NIELS
Foto: HOUGAARD NIELS
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Norsk generationsroman er venligere end Knausgård

Espen Haavardsholms erindringer om 1965 er en nøgleroman om en brydningstid for norsk litteratur.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvbiografisk stof iklædt fiktionens lette slør er der ingen mangel på i hverken danske eller norske romaner for tiden.

Men måden at bruge stoffet på er unægtelig forskellig fra Ib Michael til Knud Romer såvel som fra Dag Solstads personnummeroptegnelser i ’16.07.41’ til Karl Ove Knausgårds endeløst bindstærke rapportering om ’Min kamp’.

LÆS ANMELDELSE Haavardsholm og Solstad har holdt trit gennem mere end 40 års norsk litteratur, fra eksperimentel modernisme via maoistisk socialrealisme til sociopsykologiske tids- og selvransagelser – men med hver sin umiskendelige stil.

Hvor Solstad sprogligt og motivisk kan hælde mod en mere spekulativ centraleuropæisk tradition, er Hemingways knappe og prægnante prosa blandt Haavardsholms erklærede inspirationer.’Tyve’ er fra forfatterens side åbenlyst en nøgleroman, ligesom forgængeren ’Drengen på pasbilledet’ om pubertetsårene.

I den udleverede forfatteren sågar nøglerne selv, med indskudte faktuelle refleksioner over sine kulturradikale forældre, især den smukke og flyvske mor, psykiateren Kari Linge, og deres adfærd og ansvarsforflygtigelse – inklusive drengens drømme om at være søn af »digteren S. fra Odalen«, det vil sige Sigurd Hoel, går jeg ud fra.

Nøgler til forfatterkredsen
Dag Solstad er utvivlsomt ’nøglen’ til en af denne romans digterspirer, Elias Skogge med de runde briller under krøllerne, som sammen med forfatterens alter ego, Nils Haa, erobrer og afstøver tidsskriftet Filologen – sådan som Solstad, Haavardsholm og Jan Erik Vold faktisk gjorde og omdøbte det til Profil. Vold går her under dæknavnet ’Peer Ove Vinge’.

Her får vi så erindringer om hytteudflugter og natlige drukture, højtravende diskussioner og social usikkerhed, konkurreren og paranoia blandt de unge han- og hunløver, der kom til at udgøre ’Profil-gjenget’.

Modsat for eksempel Knausgård (...) er Haavardsholms tonefald (...) blufærdigt og generøst tilgivende.

Inklusive den spæde, men voksende forelskelse i Maria, der må være forfatteren Liv Køltzow, medlem af Profil-kredsen og Haavardsholms første kone.

Andre af bogens figurer skal man vist have tilhørt kredsen for at identificere, men de er genkendelige tidstyper: en storflirtende, narcissistisk burgøjserpige med modelkarriere; en arrogant ung herre, der efter militærets russiskundervisning går ind i efterretningsvirksomhed og endelig barndomsvennen Zakk fra første bind, som slutter sig til russiskløjtnantens ’spionage’ – og forsvinder sporløst.

En ny litterær generation

Året er 1965, da både Haavardsholm og den litteraturstuderende Nils Haa fylder ’Tyve’ og tager på interrail med samme Zakk ned gennem Europa.

Rolling Stones og Nikita Khrusjtjov, fremtiden og fortiden, besøger Oslo; på den amerikanske ambassade lyder en ny stemme i radioen, Bob Dylans; og kredsen dyrker Franz Kafka såvel som Dylan Thomas – ham, der skrev ’Portræt af forfatteren som hvalp’. Modsat for eksempel Knausgårds megaloroman – som andre er mere begejstrede for end jeg – er Haavardsholms tonefald trods alle nøgler i grunden blufærdigt og generøst tilgivende, blottet for anklager og forurettelse såvel som for den nu aldrende forfatters eftertanker i dag om tiden dengang. Dem må man slutte sig til af det, der er udeladt.

LÆS OGSÅ

Som tidsbillede og generationsroman siger bogen dermed også nordmænd mest, en del mellem linjerne.

Men billedet af en ny litterær generation, der kommer til sans og samling og erobrer scenen, er nu heller ikke ukendt her syd for Skagerrak.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden