Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Delikat. Hanne Marie Svendsen benytter sig af rytme, klang og vand- bårne billeder i 'Bølgernes skum' Foto: Morten Juhl

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Gamle mennesker gider ikke romaner

Hanne Marie Svendsen leger med genrer i sin delikate roman om alderdom.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Der var engang, da jeg læste mange romaner, men det er jeg holdt op med, for bøger svarer aldrig til virkeligheden«.

Det er en gammel dame, der siger sådan i Hanne Marie Svendsens roman 'Bølgernes skum'. Til en anden gammel dame, der tilmed er romanforfatter. Problemet med at fange virkeligheden, kondensere den til ord, er en af de metalitterære overvejelser, der indgår i romanen.

Romanens klassiske træk - handling, orden, rækkefølge, årsagsforklaringer, betydning, alt det holder man måske op med at tro på, når man bliver gammel. Livet er, når alt kommer til alt, noget rod og i hvert fald ikke så sammenhængende, som den gammeldags romangenre foregiver.

Også jeg har lagt mærke til, at der skal en del til for at få gamle mennesker til at interessere sig for romaner. Den moderne romans rod i form af sansninger, stemninger og associationer gider de heller ikke. De vil hellere læse historiske fremstillinger.

Virkeligheden overdøver arbejdet
Ikke desto mindre har Hanne Marie Svendsen nu igen skrevet en roman. Den består af to spor: en skildring af hendes jegfortællers liv igennem en september måned samt en indlagt roman, der vokser frem i denne periode.

I lang tid har hun ikke kunnet skrive, for virkelighedens problemer overskygger fiktionsarbejdet. Hendes mand er netop ved at komme sig efter en alvorlig sygdom, og kælderen har været oversvømmet efter sommerens heftige regnskyl. Der skal ryddes op blandt et helt livs vandskadede papirer og ting. Der skal smides ud.

LÆS OGSÅ

Men det skal historien om den unge Maryan så ikke. Maryan er fed som et bjerg som følge af både overspisning og overmedicinering for sin psykiske sygdom. Hun er gået i stå og bedøvet af sine piller og sin førtidspensionerede tilværelse.

Hun er en Tornerose, som forfatteren skal have til at vågne op og få et liv i modsætning til det forlæg, forfatteren er gået ud fra, nemlig en avisartikel om en ung deprimeret kvinde, der døde af hjertestop på grund af medicinens bivirkninger.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden