0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Polly den lille mær møder op til fest med panterhale

Wung-Sungs forskruede teenagere taler klart i 13 noveller for unge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PR
Foto: PR

Ung. Siden debuten med 'To ryk og en aflevering' i 1988 har Jesper Wung-Sung skrevet mange fine stykker kort prosa, der henvender sig til unge, men ofte lige så godt kan læses af voksne.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om ikke med ryggen mod muren så dog med ansigtet skjult og kroppen sådan lidt på vej væk står en fotograferet skikkelse på forsiden af Jesper Wung-Sungs nye novellesamling, ’Tretten tynde teenagere’.

Med en tatovering på venstre underarm: ’I have to be perfect’.

Billedet er Gudrun Hasles, og det passer fuldkommen til indholdet af fortællinger om unge, der går ud over kanten af det normale for at leve op til deres individuelle og ofte forskruede ønsker om perfektion.

Hvem-kigger-du-på-Helena
Det gør inderligt ondt på mange forskellige måder at være de unge, som den 40-årige forfatter lever sig ind i her. Men har man ondt et sted, kan man jo prøve at flytte smerten et andet sted hen eller tage kampen op imod den.

Begge dele sker i bogen, der udkommer, blot en måneds tid efter at Jesper Wung-Sung modtog Kulturministeriets Børnebogspris for ’Kopierne’.

LÆS ARTIKEL Jegpersonen i ’Dig og mig’ – den første af de 13 noveller – slås blodigt og voldsomt med sin modstander.

Maiken i ’Den fede frue’ går fra anoreksi til overspisning som kompensation for uudtalte rokeringer i klassens pigehierarki, hvor den skeløjede Helena med øgenavnet Hvem-kigger-du-på-Helena ellers har været bunden.

Ikke sjovt at være ung
Tavst udvikler også jegpersonen i ’Sidste dag’ sig. Langsomt og stille bevæger hun sig væk fra sorg, livsfornægtelse og en skrap blanding af had, selvhad og forherligelse af en afdød.

Hvorimod hovedpersonen i ’Catwalk’ går til udvendige yderligheder for at leve op til sit eget ideal især, men også til kammeraternes forskruede forestillinger om perfektion.

I Jesper Wung-Sungs groteske historie om kosmetiske indgreb får Veronica pumaører, men overgås af »den lille mær til Polly«, der møder op til en fest med panterhale.

Siden debuten med ’To ryk og en aflevering’ i 1988 har Jesper Wung-Sung skrevet mange fine stykker kort prosa, der henvender sig til unge, men ofte lige så godt kan læses af voksne.

I ’Tretten tynde teenagere’ går han i en af novellerne fra kort til nærmest knap: ’Ingen tid!’ har sætninger, der brydes brat i overensstemmelse med hovedpersonens mangel på sammenhæng:

»Han har igen forsøgt. At være, som livs-policen siger. Identitet: En gymnasieelev. Bare på bagerste rækk