0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Ord som 'dumkæk' og 'tarmpusher' krydrer ny novellesamling

Endnu en samling velskrevne noveller om og til unge fra Jesper Wung-Sung.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

krigsveteraner. Uden at dvæle ved hverken ulykker eller lykkeslutninger sker der en masse med sjælens purunge krigsveteraner i Jesper Wung-Sungs noveller.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle af de små historier i slutningen af flittige Jesper Wung-Sungs ungdomsnoveller løfter sig ikke rigtig over anslaget.

Og det undrer, at den mange gange prisbelønnede og altid sprogbevidste Jesper Wung-Sung i sin nye novellesamling delvist genbruger titlen på sidste års udgivelse, 'Tretten tynde teenagere'.

LÆS OGSÅ

Men trods de forbehold er hans nye fortællinger om og for unge endnu et eksempel på, at få forfattere rammer i virkeligheden helt ualmindelige unges ualmindelige sind så rent og så sprogrytmisk, som han gør.

Overraskende ordbrug Afvekslingen mellem jegfortællere og beretninger skrevet i tredje person, mellem korte og lange sætninger, mellem hunkøn og hankøn og mellem associerende sansninger og konkrete iagttagelser er fornem i novellerne.

Og for at blive i sproget lidt endnu er der mange eksempler på overraskende ordbrug.

LÆS OGSÅ

»Dumkæk«, »artsmarkører«, »døgnmareridt«, »tarmpusher« og »palminstænger« er bare nogle få af mange udtryk, der lukker opmærksomheden op på vid gab, mens man læser.

God til højtlæsning

Det er en fornøjelse at læse Jesper Wung-Sungs sprog, som ikke kun findes for at gøre indtryk. Næh, her er der flot sammenhæng mellem ordlyd og -indhold i noveller om unge, der oplever store og også små begivenheder, som skubber til en forandring i dem. LÆS OGSÅ

I en af historierne har en storebror mistet førligheden og livslysten. I mange andre har hovedpersonerne fået mindre synlige sår.

Uden at dvæle ved hverken ulykker eller lykkeslutninger sker der en masse med sjælens purunge krigsveteraner i Jesper Wung-Sungs noveller. Som man indimellem får vanvittig lyst til at høre læst op. Eller selv sige højt.