0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Christian Jungersen stiller videnskaben op mod livet

'Du forsvinder' er nomineret til Politikens Litteraturpris 2012.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Brandesiansk. Christian Jungersens kvaliteter er åbenlyse i hans nominerede roman, 'Du forsvinder'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Georg Brandes sagde jo, at »det, at en litteratur i vore dage lever, viser sig i, at den sætter problemer under debat«.

I den forstand skriver Christian Jungersen noget af den mest levende litteratur, der findes på dansk netop nu.
Forfatter og performer

'Du forsvinder' sætter hjerneforskningens og neurobiologiens verdensbillede på spidsen, mens 'Krat' (1999) og 'Undtagelsen' (2006) problematiserer størrelser som venskab og velgørenhed.

At romanerne også underholder, skaber spænding og skaber skønhed, ændrer ikke ved, at Jungersen er en meget brandesiansk forfatter og pædagogisk performer i særklasse.

LÆS INTERVIEW

Hver bog udløser en større debat- og foredragsturné Danmark rundt og videre ud i verden.

Måske hører det også med til Jungersens brandesianske kvaliteter, at hans romaner vidner om en imponerende arbejdsindsats. »Thi geniet er ikke den geniale lediggænger«, sagde gamle Georg, » - men den geniale arbejder«.
Sygdom og identitet

'Du forsvinder' begynder på Mallorca. Far, mor og teenagebarn - Frederik, Mia og Niklas - er på biltur i bjergene.

Frederik kører som en sindssyg, og det ender galt. Men hvorfor kører Frederik, det kloge menneske, som en sindssyg? Han har en hjernesvulst, som ændrer hans personlighed. Den spanske læge forklarer Mia, at »det, du især må være forberedt på, er, at din mand mister al indlevelse i dig og i, hvordan du har det«.

LÆS KRONIK

Så hvem er Frederik nu? Sig selv eller en hjernesvulst?

Fortællingen afbrydes af forløb med »virkelighedselementer« lagt ind, f.eks. en hjemmeside om neurofilosofi: »Inkarnerede neurofilosoffer mener, at de kommende 30 års hjerneforskning vil føre til større ændringer i menneskets selvopfattelse end de foregående 300 års filosoferen«.
Den videnskabelige roman

Romanen er ekstremt eksperimenterende og »videnskabelig«, kemisk renset for litterære referencer, også til det 19. århundredes videnskabelige eller »eksperimenterende roman«, som den har ikke så lidt arvemasse til fælles med.

LÆS OGSÅ

Georg Brandes ville muligvis i denne videnskabelige uvidenskabelighed have fået øje på samme »næsten enestående naivitet«, som han fandt i dansk poesi, men han ville også have glædet sig over en roman, der i dén grad levede op til det, han ønskede sig: litteratur om vores liv, ikke om vores drømme.

Jungersen har igen skrevet en roman, der lever.

SYNES DU CHRISTIAN JUNGERSEN SKAL VINDE?

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter