0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Menneskehandeler og andre brister i det svenske samfund

Baltiske piger slæbes til Sverige, hvor de som ludere tjener 150-200.000 kr. om måneden. Ikke til sig selv, men til bagmændene. Det foregår lige for øjnene af hr. og fru Svensson, der lukker øjnene, siger to romanaktuelle, svenske krimiforfattere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

KRIMIDUO. Helllström og Roslund ved godt, at de bliver sammenlignet med svensk kriminallitteraturs største ikoner, ægteparret Sjöwall og Wahlöö, der skrev tibindsværket Roman om en forbrydelse . Men det har de intet imod. Foto: Kåre Viemose

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Anders Roslund går stadig rundt med en sort T-shirt under jakken.

» Författare« står der med hvide bogstaver hen over brystet.

Som om han ikke selv helt tror på, han er forfatter, men stadig tv-journalist.

At han kun tror på det, hvis omverdenen kan se det. Om ikke bøjet i neon, så trykt. Hvidt på sort.

Pilskaldede Börge Hellström går som vanligt rundt i sort fra top til tå, så han ikke ser så demonstrativt uformelig ud, som han gør, uden at det i øvrigt ser ud til at bekymre den tidligere stofmisbruger, der kender det kriminelle miljø i Sverige. Indefra.

Betændte emner
Sammen skrev de for et år siden romanen 'Udyret', der fra dag ét etablerede dem som et nyt, spændende bekendtskab for krimielskere. En slags opdateret Sjöwall-Wahlöö.

Emnet var pædofili, som de beskrev så detaljeret, at nogle læsere næsten ikke kunne kapere det.

I deres nye fælles roman, 'Box 21', beskriver de et nyt emne, som også er så betændt, at det næsten ikke er muligt at se det i øjnene.

Ikke alene når det beskrives i en krimihistorie, men også i virkeligheden. Helt konkret.

Store penge
Det handler om trafficking, handel med yngre kvinder, som hentes i bl.a. Baltikum og i praksis holdes indespærret i lejligheder, hvor de lejes ud som sexdyr.

»De baltiske kvinder holdes i store lejligheder i Stockholm. Beboerne i opgangene kan se, at der konstant er en trafik af mænd på trapperne, men alle vender ryggen til«, siger Anders Roslund.

Foran ham ligger en stak sammenhæftede kopiark, han har fra det svenske politi. Oplysningerne er hentet ud af en computer, politiet sidste år beslaglagde i et bordel. Og de har styr på sagerne, alfonserne. Hele virksomheden var nedskrevet på et Excel-ark.

I kolonne efter kolonne kunne man se, hvad Ilena og alle de øvrige baltiske piger havde tjent per dag gennem en hel måned.

»Pigerne indtjener mellem 150.000 og 200.000 svenske kroner om måneden, og langt de fleste af pengene bliver delt mellem en tre-fire alfonser, der får hver sin andel af indtjeningen. Pigerne selv får kun lidt penge til mad og tøj«, siger en dybt forarget Börge Hellström.

Sammen med Anders Roslund har han i sinde at afdække forskellige betændte områder i det svenske samfund. Foreløbig har makkerparret fundet otte emner, som de mener kan bære en selvstændig roman.

Først var det pædofili og selvtægt i 'Udyret'. Nu er det 'trafficking', menneskehandel og prostitution i 'Box 21', og senere bliver det ... nej, det vil de to ikke fortælle.

På et tidspunkt nævner Anders Roslund dog, at der findes en række kriminelle områder, hvor pengene er så store, at risikoen for straf træder i baggrunden. Det er bl.a. narkotikahandel, våbenhandel og ... trafficking.

Halvt virkelighed
I de to forfatteres beskrivelse er trafficking en ualmindelig modbydelig business. Yngre baltiske kvinder lokkes til Sverige, hvor de installeres i lejligheder.

De får tæv, ydmyges, afpresses, nedgøres og prøvekneppes, som det hedder i romanen, når helt nye piger skal lære, hvad deres nye fag går ud på.

»Halvdelen af det, vi skriver, er fuldstændig korrekt. Den anden halvdel er noget, vi har fundet på«.

»Det er eksempelvis helt usandsynligt, at en af pigerne skulle få held til at slå tilbage og få ram på dem, der har hentet hende, men det er en af den slags ting, man kan tillade sig i kriminalromaner«, siger Anders Roslund med henvisning til 'Box 21'.

I romanen får en af de kidnappede kvinder nok og gør på dramatisk vis gengæld mod de mænd, der har lokket hende til Sverige.

Lige netop dén del af historien er der til gengæld fuldt belæg for, siger de to forfattere. For et år siden blev 500 baltiske kvinder hentet til Sverige i en form for menneskehandel. I dag er tallet omkring 1.000 om året.

Gæld til bagmændene
Roslund & Hellström har haft kendskab til trafficking gennem flere år. Börge Hellström kender flere kvinder i det baltiske prostitutionsmiljø, og Anders Roslund har som tv-journalist rapporteret om menneskehandlen. Og de har forsket i, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at lokke pigerne til Sverige.

»En af de piger, vi kender, er blevet tippet af en lokal taxachauffør, der vidste, at hun havde det forfærdeligt derhjemme. Andre gange går bagmændene direkte efter lidt enfoldige piger eller piger, hvor forældrene er misbrugere«.

»Måske har de et elendigt be