0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vejen væk fra det fedeste tv og designerbrysterne

I sommer udkom bogen 'Baade-Og' temmelig upåagtet i betragtning af, at sigtet med den og fire kommende titler er at skabe en teori om intet mindre end ALT. Bøger mødte ophavskvinden til en samtale om, hvor den vestlige verden har bevæget sig hen, og hvorfor der er behov for global eksistentialisme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lene Andersen. Foto: Jacob Ehrbahn

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Og det sker i sommeren 2033.

Københavns nye sporvogne er forsinkede, Taastrup prøver at komme sig efter det sidste terrorangreb, Verdenspræsidenten ser bekymret ud, og Gyldendals storhedstid er for længst forbi efter at være blevet opkøbt af 'Piratforlaget'.

I denne sære fremtid finder Pamfilia Severinsen, professor i dansk, nogle dokumenter i en gammel computer.

Dokumenterne er fra det Herrens år 2005, forfatteren en ukendt Jesper Knallhatt, men trods alt beslutter Severinsen, at teksterne skal udgives.

I 2035 ligger bogen 'Baade-Og' i boghandlerne og tilbyder læseren en indføring i alt fra kaosteori og globalisering til Kierkegaard og pizza. Forvirret? Velkommen i klubben.

Kvindelig rodebutik
»Hvad har du egentlig gang i?«, er et spørgsmål, som forfatteren og dukkeføreren bag bogprojektet 'Baade-Og' har fået mere end en gang.

Navnet er Lene Andersen, som, ud over at være forfatter og forlagsejer, har beskæftiget sig med alt fra teologi til sitcom.

Denne spændvidde, som forfatteren selv kalder 'Rodebutikken', gør sig ikke mindst gældende i bogserien 'Baade-Og'.

Første bind, 'Mandag', udkom i juni med undertitlerne 'Hva har vi gang i?', 'Hvordan hänger det sammen' og 'Hvem er vi?'.

Udgiveren Pamfilia Severinsen, der udgiver Jesper Knallhatts tekster, helt i stil med mønstret fra Kierkegaards 'Enten-Eller', skriver naturligvis på fremtidens dansk.

Hun har tilføjet undertitlerne, forordet og noterne, og det danske sprog har undergået en stor forandring. Skriftsproget er blevet mere lydret, talesprogsagtigt, og engelske ord og engelsk ordstilling har fået en afgørende plads.

Viden anno 2005
Bogserien 'Baade-Og', der i alt består af fem bind, hvor de efterfølgende fire bind vil blive betitlet med ugens resterende hverdage, er Lene Andersens overmodige projekt med at skabe en teori om alt. Intet mindre.

Ugens fem hverdage henviser til bogseriens form, hvor en journalist taler med en excentrisk og smågal tv-producer, der i mange år indgående har beskæftiget sig med fremtiden. Men for at spå om fremtiden, er det afgørende at kende til de grundlæggende strukturer i nutiden.

Derfor handler den udgivne 'Mandag' om al den viden og erkendelse, mennesket kan siges at være i besiddelse af på nuværende tidspunkt, dvs. 2005. Både inden for teknologien, naturvidenskaben, filosofien, æstetikken og religionen. Og bogen tager ikke mindst fat på de sammenhænge, der findes mellem de forskellige fagområder.

Adresse: ungdommen
Forfatteren mener, at hendes egen generation har svigtet og ikke har præsteret at give noget væsentligt videre til den yngre generation. Hun oplever et tomrum i begge generationer, hvor der mangler en basal tværfaglig indsigt i, hvordan verden hænger sammen. Derfor er bogen først og fremmest dedikeret til ungdommen.

»Jeg har først og fremmest skrevet bogen, fordi jeg gerne vil bidrage til den brede oplysning og vise, at tingene faktisk hænger sammen. Videnskaben har i de sidste 100-200 år splittet sig op i sådan en grad, at professoren på engelsk ikke ved, hvad professoren på historie laver«.

»Inden for lægevidenskaben er der en joke om, at der er en, der er ekspert i det venstre øje, og en i det højre. Man aner ikke, hvad sammenhængene er, fordi vi er blevet så specialiserede, og prisen for specialisering er, at overblikket forsvinder«.

»Samfundet har brug for mennesker, der kan både-og, mennesker, der evner både dybden og bredden. Ellers mister vi nogle fundamentale færdigheder og ikke mindst bevidstheden om, hvad vi har gang i. På den måde kan 'Baade-Og' forstås som det ultimative tværfaglige projekt«.

Hvilke fundamentale færdigheder mister vi ved vores specialisering?

»Eksempelvis vores fælles europæiske værdier. Vores generation har ikke nogen grundlæggende fornemmelse af, hvilke europæiske værdier vores samfund bygger på«.

»Det er altafgørende for et demokratisk samfund, at borgerne har en indsigt i vores kultur, både hvad angår idehistorie, religionshistorie og den videnskab og teknologi, som er under udvikling. Og det har jeg så forsøgt at bidrage med. På en tilgængelig og humoristisk måde«.

Overfladiske værdier
Mangler ungdommen et fundamentalt værdigrundlag?

»Man kan sige, at vores generation ikke har haft muligheden for et basalt værdigrundlag. Alle de store systemer viste sig ikke at holde, religionerne, ideologierne, det store filosofiske projekt. Det hele er kørt af sporet, og ingen har rigtigt gjort noget ved det ud over at kalde det postmodernisme. Og det er ikke godt nok«.

»Mennesket har jo et grundlæggende behov for en forklaringsramme, der er større end den naturvidenskabelige«.