0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

P.D. James: Jeg ved hvad mine mordere tænker

Krimiforfatteren P.D. James er på vej mod de 86, men hun er også på vej med opfølgeren til sin seneste, kritikerroste roman. Når den er færdig, vil hun være 88. Fans af Adam Dalgliesh kan glæde sig til nyt indblik i detektivens privatliv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

P.D.James. - Foto: Peter Hove Olesen

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forlæggere elsker bestsellere, så her kommer opskriften på én:

Man tager en isoleret klippeø ud for Cornwalls kyst. Giver øen en blodig forhistorie. Befolker den med personer, som alle har en grund til at flygte fra ubehagelige oplevelser tidligere i livet.

Får en skiderik af en berømt forfatter klynget op i et reb på øens fyrtårn, og fra London får man tilkaldt digter-detektiven Adam Dalgliesh.

Og - vigtigst af alt - man får en livskraftig, hvidhåret dame på 85 til at skrive historien om mordet og dets opklaring.

Suverænt velskrevet
Hvis den gamle dame med det smalle, blomstrede hårbånd hedder Phyllis Dorothy James, kan det ikke gå galt.

Det er i hvert fald gået mere end godt for P.D. James, der med de ovennævnte ingredienser skrev og fik udgivet romanen 'Fyret', som Bo Tao Michaëlis her i avisen kaldte suverænt velskrevet.

»Der er da forfattere, som bliver ved med at skrive og udgive bøger alt for længe«, siger P.D. James under et besøg i København.

Planlægger næste roman
Men både forfatter og interviewer ved, at det er en bemærkning, der intet har med hende selv at gøre. Den verdensberømte forfatter kunne ikke drømme om at holde op, og ingen ville drømme om at antyde, at det nok ville være på tide.

»Jeg er i gang med at planlægge den næste roman«, siger hun, og når hun samtidig siger, at den nok vil være færdig om godt et par år, er den første tanke ikke, at hun på det tidspunkt vil være omkring 88, men at hendes læsere så endelig vil finde ud af, hvad der sker med hendes meget elskede politimand Adam Dalgliesh. Får han endelig lidt held med sit kærlighedsliv, som hun antyder i 'Fyret'?

For det er sådan, det er med P.D. James. Hun synes lige så optændt og ambitiøs som en ung skribent, der véd, at vedkommende har et langt livs forfatterskab foran sig og ikke en snes succesfulde bøger bag sig.

Intet at forsvare
Hun ved godt - i teorien - at hun en dag skriver sin sidste bog, ligesom hun - i teorien - forholder sig til diskussionen om, at en del litterater ser ned på krimien.

»Jeg er æresdoktor seks forskellige steder, herunder på tre ret anerkendte universiteter. Jeg har stået i spidsen for komiteen, der uddeler Booker-prisen og jeg er medlem af House of Lords«, siger P.D. James og sprutter et kort øjeblik af grin.

»Selv føler jeg ikke, jeg har noget, jeg behøver forsvare. Det ville bekymre mig, hvis jeg ikke følte mig respekteret. Men der er forskel, og jeg ved da godt, at hvis man går ind i en boghandel i USA, så ville en del af bøgerne nok aldrig have set dagens lys, hvis de ikke blev markedsført som krimier«.

»Men den bedste del af genre-litteraturen er god, og selv om jeg ikke bryder mig meget om science fiction, så er den bedste del af den da godt skrevet. Det samme kan man sige om kærlighedsromanerne. Man kan f.eks. tage Jane Austens romaner, der vel alle som én handler om en kvinde, der skal have en mand til slut«, siger P.D. James.

Almindelige romaner
Da du debuterede, skrev du en krimi, men var det ikke sådan, at dengang regnede du med, at din næste bog skulle være en 'rigtig' roman?

»Kald det ikke en 'rigtig' roman«.

Det er også kun for at provokere dig lidt.

»Det lykkedes, for det er ikke sådan, at jeg har behov for at vise, at jeg kan skrive mainstream-skønlitteratur. Jeg har skrevet to, der begge blev en succes, og hvis jeg ønskede at skrive en nem roman, blev det ikke en detektivhistorie, for de er meget mere komplicerede end almindelige romaner. Men det er også sådan, at hvis jeg får en rigtig god ide, som ikke passer til en krimi, så skriver jeg den bare som en almindelig roman«, siger P.D. James.

For det meste rammer hendes ideer imidlertid lige ned i krimisporet, hvor Adam Dalgliesh eller Cordelia Gray stikker næsen ned og finder frem til gerningsmanden. Og det er som regel stedet, der føder hendes ideer. Som den gjorde til 'Fyret'.

En særlig ø
»Jeg ville gerne placere en historie på en ø, men øer er brugt så ofte, så hvordan kunne jeg gøre det til noget specielt i min version, for det skal være anderledes, når jeg gør det. Dér fik jeg ideen om en tidligere privatejet ø, som nu er fondsejet, hvor man tilbyder folk i høje stillinger absolut afsondrethed og ro, fordi man kun kan komme i land ét sted på øen«.

»Et sted, hvor alle kan lade sikkerhedsfolkene blive hjemme og sove for åbne vinduer. Problemet var selvfølgelig at få Dalgliesh til øen, for normalt hører den ikke under Scotland Yard. Min ide var, at premierministeren havde planer om at bruge øen som et hemme