Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Kähler
Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vase-tips: Køb en gammel på auktion eller vent på gylden mini

Kählers jubilæumsvase kom i høj kurs, men de gamle vaser sælger også godt på auktion.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drømmer du om en Kähler-vase med guldstriber, må du enten selv i gang ved drejebænken eller vente til november, hvor der kommer nye vaser på markedet.

De nye er godt nok noget mindre end den vase, der i den forgangne uge blev flået ud af butikkerne, og som var skyld i, at tusindvis af kunder fik isenkræmmerkæden Imercos hjemmeside til at gå ned.

Jubilæumsvasen kom kun på markedet i et begrænset antal, men interessen for den var så stor, at den stort set var udsolgt, før den nåede frem til butikker tidligere på måneden.

LÆS ARTIKEL

»Messing er jo populært i øjeblikket, men vi havde aldrig forestillet os, at vores jubilæumsvase ville blive så populær«, fortæller Jesper Holst Schmidt, der er administrerende direktør hos Kähler.

»Vi præsenterede vasen i juni, hvor vi sagde, at den ville komme på markedet i august i et begrænset oplag. Men der var dog stadig tale om mange tusind vaser«.

En norsk forhandler skrev dengang på sin hjemmeside, at vasen ville komme i et stærkt begrænset oplag, og at det derfor ville være godt at forudbestille den. Og det satte gang i interessen på de sociale medier. I løbet af få uger væltede det ind med bestillinger i både Norge og Danmark.

»Vi har stort set ikke annonceret for jubilæumsvasen«, siger Jesper Holst Schmidt. »De sociale medier har fuldkommen overtaget lanceringen«.

Der er ikke flere jubilæumsvaser, og der kommer heller ikke flere, lyder det fra Kähler. Men der kommer altså en mindre version, som er 12,5 cm høj, og som den originale jubilæumsvase er den også limiteret. Men stadig med de gyldne striber, som tilsyneladende er dem, der får folk til at ligge søvnløse.

»Det er jo et flot produkt, men det handler ikke længere om selve vasen. Nu gælder det om at få noget, som alle ikke kan få. Vi vil jo alle gerne have noget specielt«, siger Jesper Holst Schmidt.

Gammel vase blev solgt langt over vurderingen

Heldigvis er der masser af andre Kähler-vaser på markedet, og de kan også få folk til lommerne. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen blev denne vase solgt for 7000 kroner i tirsdags, på trods af at den kun var vurderet til 2000.

Vasen er et stykke lertøj, som er dekoreret med lys underglasur og har stregmotiver i brun glasur. Den øverste kant er delvis dekoreret med grønlig glasur, og i bunden på vasen, der er 27 cm høj, står der HAK, hvilket vil sige, at den er fremstillet hos Kähler-vase.

Og ja, Kähler kan mere end skabe jubilæumsvaser, der får folk til at gå amok og Imerco til at bryde sammen. I dag er det en moderne virksomhed, som producerer alt fra kopper og skåle til figurer og lysestager i Portugal og Kina, men oprindelig var Kähler et keramisk værksted i Næstved. Grundlagt i 1839 af den holstenske pottemager Herman Kähler og senere overtaget af sønnen med samme navn. Gennem tiden udviklede værkstedet sig fra at fremstille keramikovne til at lave udsmykninger – blandt andet på Københavns Rådhus, teracottafigurer, spisestel, kopper, kander og fade. Ofte med et rustikt og landligt udtryk, og gerne dekoreret med begitning og glasur. I en periode excellerede Kähler i kohornsglasur, som betød, at glasuren blev kørt på ved hjælp af kohorn, hvilket gav varierede og meget smukke overflader.

Kunstnere som Karl Hansen Reistrup, Thorvald Bindesbøll og L.A. Ring har arbejdet for Kähler, og særligt Bindesbølls vaser står som et højdepunkt i værkstedets produktion og er uden tvivl til inspiration for flere af de keramikere, der i dag i arbejder for Kähler.

Efter en gevaldig nedtur blev Kähler i 2008 købt af den aarhusianske arkitekt og forretningsmand Frantz Longhi, der har givet virksomheden et ordentligt spark, så den i dag kører med stort overskud og konstant leverer nyheder til det keramikhungrende marked.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden