Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anne Glad: »Jeg bryder mig virkelig ikke om plastik«

Tings kvalitet og historien bag betyder alverden for livsstilsekspert Anne Glad, der altid fortryder køb fra Ikea.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg spiser morgenmad af mine skåle hver dag. De er grove, naturlige, tunge og meget inspirerede af 60’erne og 70’erne. Faktisk minder de mig om det, mine forældre havde, da jeg var barn.

Første gang jeg stødte på dem, var under Folkemødet for to år siden. Jeg spiste på restauranten Kadeau, hvor maden blev serveret på keramik af samme navn. Det var de grønne nuancer, der fangede mig først. At de ikke var helt ensartede, og at der var spil i farvetonerne. Jeg forelskede mig fuldstændig og tog til værkstedet i Listed næste dag.

Nu har jeg ni lysegrønne og grå skåle. Stentøjet virker så robust, at jeg ikke kan forestille mig, at de overhovedet kan gå i stykker.

Følelsen af at have gods i hænderne, god kvalitet og en lang holdbarhedsdato betyder enormt meget for mig. Jeg bryder mig virkelig ikke om plastik, og vi skulle lige vende den, da min kæreste flyttede ind med Tupperware. Jeg har nu overgivet mig; det er faktisk god kvalitet – og de er uopslidelige, så jeg kan godt se det praktiske.

Grundlæggende giver det dog meget mere mening for mig, at mine fødevarer bliver opbevaret og spist af naturlige materialer, som ikke smitter af. Jeg spiser jo også økologisk, så det er en lidt syg ting for mig at putte mad på noget, der ikke er ordentligt.

Følelsen af at have gods i hænderne, god kvalitet og en lang holdbarhedsdato betyder enormt meget for mig

Det er ikke, fordi det skal være dyrt eller fint, men hele brug og smid væk-tanken er jeg bare ikke den store fan af. Jeg kan godt lide kvalitetsting, som man kan give videre, hvis man bliver træt af dem efter 20 år. Det er det, min mor har gjort.

Jeg har rigtig mange gamle og håndlavede ting, jeg har købt på loppemarkeder eller arvet. Jeg holder fast i det, fordi det er levende på en helt anden måde end det masseproducerede, man ikke kan slå hakker i, og som ikke ruster. Alt det, som ellers giver sjæl. Det vil jeg ikke bruge penge på.

De gange, hvor jeg alligevel er gået den anden vej og har købt et stort Ikea-skab, er det hurtigt røget ud, når jeg for eksempel ikke kan samle det igen efter en flytning. Nu har jeg et gammelt brugt træskab, som kan holde i evigheder.

Keramikerne bag skålene hedder Torben og Susanne Glerup Lov, og man kan se, at skålene har været i nogens hænder. Det er dybest set det menneskelige aftryk, jeg godt kan lide. At man kan se fejlene, og at de ikke er ens.

Rent æstetisk kan jeg virkelig godt lide deres nordiske design. Maden ser så pæn ud i skålene, og jeg får virkelig lyst til at sætte mig ned og spise af dem. Det betyder også noget for mig at dække et fint bord, må jeg indrømme. De grove og naturlige skåle er en god kontrast til de mere fimsede ting, jeg ellers har – som musselmalet stel fra Royal Copenhagen. Det passer ikke nødvendigvis godt sammen, men hver ting er noget, jeg holder rigtig meget af«.

Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Design, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden