0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5 hjerter til nyt museum: Det vækker så mange minder. Glassene har jeg set hos min bedstemor. Vaserne står hjemme hos mine forældre

Takket være designere som Jacob E. Bang og Per Lütken er glas fra Holmegaard folkeeje på linje med Margrethe-skålen og legoklodsen. Siden 2008 har der ikke været fremstillet glas i de gamle haller, men i morgen genopstår Holmegaard Værk som kulturmuseum – og heldigvis også produktionssted.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Designeren Torben Jørgensen skabte den lille Lotus-fyrfadsstage i 1993. Den blev en øjeblikkelig succes og findes stadig i Holmegaards kollektion.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Prøv at stikke næsen ind i et af dine køkkenskabe, og studér glassene. Du har garanteret et glas fra Holmegaard Glasværk stående. Måske et lille buttet snapseglas fra Skibsglas-serien eller et spinkelt vinglas med kniplinger. Måske har du en høj lysegrøn vase eller en opbevaringskrukke med låg fra Palet-serien, der kom i 10 forskellige farver. Eller måske har du bare sild stående i køleskabet i et gennemsigtigt glas med diskrete striber i overfladen.

Glas fra Holmegaard er lige så udbredte i danske hjem som den farvestrålende Margrethe-skål eller legoklodsen. I en periode kunne man ikke gå til et bryllup eller et jubilæum, uden at der stod sådan et stykke Holmegaaard-design på gavebordet. Vi har måske ikke alle haft PH-lamper eller Børge Mogensen-møbler, men vi har alle haft Holmegaards glas, for ud over at fremstille drikkeglas, vaser, skåle og lysestager producerede Holmegaard også ølflasker, syltetøjsglas, apotekerflasker og andre brugsglas, der blev brugt af industrien til opbevaring af deres varer.

Sådan var det indtil 2008. I 183 år blev der fremstillet glas i Fensmark på Sydsjælland, hvor Holmegaard Glasværk har ligget siden 1825. Men i 2008 slukkede man for ovnene, ryddede de gamle haller og gik hjem. Selskabet bag Holmegaard Glasværk var gået konkurs, og for sydsjællandske Fensmark var der tale om en katastrofe. Masser af arbejdspladser gik tabt, og masser af viden forsvandt pludselig, da medarbejderne ikke længere skulle møde op for at puste vinglas, vaser og skåle. Produktionen af emballageglas – flasker og syltetøjsglas – fortsatte, men ikke under navnet Holmegaard Glasværk.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce