Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skærmdump fra vinderfilmen
Foto: Skærmdump fra vinderfilmen

Vindertype. Kortfilmen 'Condomise Zambia' om Fred Tembos kreative kondomfodbolde fik både 1. præmien og publikumsprisen i politiken.dk's og Mellemfolkeligt Samvirkes fælles videokonkurrence. Filmens bagmænd indkasserede dog ikke deres præmie, de valgte at investere i Fred Tembos fremtid og bruge pengene på at sende ham i skole.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste års solstrålehistorie: Kreativt kondombrug sikrer Freds skolegang

Vinderfilmen om kreative kondomfodbolde endte med at sende filmens hovedperson tilbage på skolebænken.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15-årige Fred Tembo deler yndlingshobby med millioner af unge drenge verden over. Fodbold.

Men han og vennerne i slumkvarteret Garden i Zambias hovedstad Lusaka har ikke råd til at købe en fodbold.

Med et par kondomer, 15 plasticposer og gummitråde fra gamle bildæk kan Fred dog fremstille verdens bedste kondom-fodbold, hvilket har gjort ham kendt og elsket blandt de andre drenge i kvarteret.

Kortfilmen 'Condomise Zambia', der sidste år vandt både 1. præmien og publikumsprisen i politiken.dk's og Mellemfolkeligt Samvirkes videokonkurrence ’Ung i et uland’, fortæller Freds historie.

LÆS OGSÅ

»Fred er bevis på, at man bestemt kan være ung i et uland«, siger filmens instruktør Mosten Mutale, som stod bag 'Condomise Zambia' sammen med kameramanden Mark Mwanamwalye og danske Carla Greiber, der på det tidspunkt var i praktik på den danske ambassade i Zambia.

Droppede at rejse Jorden rundt Filmprisen gav Mosten Mutale en mulighed, som kun de færreste unge zambiere kan drømme om – at rejse jorden rundt. Det har Mosten Mutale dog ikke tænkt sig at gøre.

»Det er en unik mulighed, men hvordan kan jeg rejse og bruge alle de penge, når jeg ved, at jeg for de samme penge kan sende Fred i skole og give ham mulighed for et bedre liv«, siger Mosten Mutale.

Den melding gjorde lykke hos Fred Tembo.

»Da Mosten og hans venner fortalte, at de ville lave en film om mig, tænkte jeg aldrig på, at det ville betyde, at jeg kunne komme tilbage i skolen«, fortæller en glad, men genert Fred.

Taknemmelig for at kunne tage ekstra undervisning
For fire år siden blev han nødt til at droppe ud af skolen, da hans moster, der opdrager ham og 6 andre børn, ikke længere havde råd til at sende ham i skole.

Holdet bag 'Condomise Zambia' har nu indskrevet Fred i en privat skole. Fred er dog en del bagud og kan kun starte i 5. klasse.

»Men jeg skal nok indhente det hurtigt«, understreger en selvsikker Fred, som nu går til ekstra undervisning hver lørdag.

»Det gør mig ikke noget at bruge mine lørdage i skolen og ikke kunne spille fodbold«, siger han.

Fodboldforretningen er vokset

Det var Freds kreativitet, der fangede Mostens opmærksomhed.

»Det var vigtigt for mig at lave en film, der ikke viste fattigdom som en passiv tilstand. Jeg ville ikke vise ofre, tiggere, stakler. Fred er fattig og forældreløs, men han sidder ikke og tuder. Han lever på trods af fattigdom« fortæller Mosten Mutale.

Fred Tembo er ikke kun kreativ, han har også en forretningsmand gemt i maven.

Når han har en gang imellem har 500 kwacha (ca. 50 øre), investerer han dem i at købe kondomer til at lave bolde med og sælger derefter boldene til børnene i kvarteret for 2.000 kwacha.

»Men efter filmen er forretningen vokset, jeg sælger flere bolde og prisen er steget. Jeg solgte en bold til 10.000 kwacha i sidste uge«, fortæller Fred stolt, men bliver hurtigt flov og griner, mens han dækker ansigtet med hænderne.

Se sidste års tre vinderfilm herunder

Condomise Zambia

Queen Quest

A Glow In The Dark

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden